Отслабналото евро е сигнал за по-големи проблеми на континента

New York Times

Досега лесно можехме да обобщим схващането на европейските изпълнителни директори за валутните курсове така – силният долар е нещо хубаво, силното евро – не.
Повечето все още разсъждават така, но докато еврото се спуска все повече от регистрирания през ноември връх от $1,50 (във вторник се разменяше за $1,37), картината започва да се усложнява от появата на нови проблеми.
Да, по-слабото евро помага на европейските износители. Цените на автомобилите, машините и бирата им стават по-конкурентни в чужбина, а всяка продажба в САЩ (и страни като Китай, чиито валути са обвързани с долара) става по-ценна, обърната в евро.
Поевтиняването на еврото е добра новина за Гърция, Испания и Португалия, които страдат от огромни търговски дефицити и не съумяват да подобрят конкурентоспособността си на световните пазари.
„Не съм чул някой да се оплаква от отслабването на еврото“, казва Ралф Викерс, главен икономист на Германската инженерна федерация – базирана във Франкфурт браншова организация, представляваща компаниите за инструменти и други средства за производство.

Скок на петрола

Съществува обаче цял спектър от други последици. Покачва се стойността на петрола и другите суровини, чието ценообразуване става в долари. Потребителските цени могат да бъдат подложени на натиск, тъй като внесените в Стария континент стоки стават по-скъпи, изразени в евро.
Появява се неприятното усещане, че падането на еврото е симптом за възобновената хронична склонност на Европа да постига по-нисък икономически растеж от САЩ.
Спадът на еврото отразява тежката присъда на инвеститорите по кризата с гръцкия дълг и неспособността на паричното обединение да гарантира спазването на основните принципи за фискална предпазливост от страна на собствените му членки.
„Това е по-скоро слабост на еврото, отколкото засилване на долара – казва Улф Шнайдер, главен изпълнителен директор на германската компания за медицинска помощ Fresenius. – Целият свят наблюдава, а около еврото има известни съмнения.“
Покачването на единната валута от регистрираното през февруари дъно от около $1,35 можем да обясним с нарасналия оптимизъм, че Гърция предприема решителни мерки за редуциране на бюджетния си дефицит от 12,7%. Възможен е кратък скок до $1,40 в следващите няколко седмици, тъй като инвеститорите, заложили срещу еврото, ще започнат да се освобождават от позициите си, казват валутните анализатори от Commerzbank във Франкфурт.
В понеделник еврото се смъкна до $1,3672 спрямо долара в късната търговия в Ню Йорк заради неяснотата около това, дали на срещата си в Брюксел европейските министри на икономиката ще намерят начин да помогнат на Гърция и, без да премахват натиска върху местните лидери, да редуцират дефицита. Тези тревоги бяха уталожени донякъде във вторник, след като от Standard & Poor’s обявиха, че Гърция вече не е под негативно кредитно наблюдение, което намали заплахата от понижаване на рейтинга й. Еврото се покачи до $1,3756.
Единната европейска валута вероятно ще продължи да пада още около година, тъй като американският растеж ще се ускорява по-бързо от европейския, посочват анализаторите. Доларът може да получи допълнителен тласък от Федералния резерв, който се очаква да вдигне официалната лихва по-бързо от Европейската централна банка (ЕЦБ). По-енергичният американски растеж и по-високите лихви ще увеличат привлекателността на активите в долари за инвеститорите.
„Очаква се Фед да премине към затягане в края на тази година и да действа по-експедитивно занапред – казва Антие Прафке, старши валутен стратег в Commerzbank във Франкфурт, която прогнозира, че еврото ще падне до $1,20 преди края на годината. – ЕЦБ едва ли ще затегне паричната си политика до идната година, а после ще действа по-бавно.“
Напоследък като най-важно за бизнеса обаче се очертава не абсолютната стойност на еврото, а стабилността му. Лидерите на европейските компании се надяват най-вече да няма резки движения при единната валута.

Страшна въртележка

„Компаниите планират с година до 18 месеца напред – казва Praefcke. – При много силни валутни колебания те нямат време да реагират и да хеджират.“
Последните две години бяха страшна въртележка. След сходен период на относително плавно покачване еврото достигна връх от близо $1,60 през юли 2008 г. В разгара на финансовата криза обаче то, подобно на повечето водещи валути, направи няколко сериозни залитания. Еврото се срина до $1,2453 през ноември 2008 г., а после регистрира няколко огромни колебания, преди да достигне последния си връх от над $1,50 през миналия декември.
„По-важно от абсолютното равнище е степента на волатилност и колко бързо се случва тя“, казва Шнайдер от Fresenius. Според него миналата година колебанията са били „твърде бързи за способността на една нормална компания да се приспособява“.
Големите движения на долара, еврото и йената разтърсиха и валутите от Източна Европа и Азия, които са с традиционно по-малко обръщение. Волатилността бе скъпа за износители като Volkswagen, която имаше 1,2 млрд. в разходи, свързани с колебанията в обменните курсове на рублата и други валути през 2009 г., твърдят анализаторите от UniCredit.
„В момента тези парични единици се стабилизират, така че можем да очакваме значително по-малка сума през 2010 г.“, пише Кристиан Ауст, анализатор в UniCredit, Мюнхен.
Холандската пивоварна Heineken също пострада от рязкото обезценяване на валутите от нововъзникващите пазари. Сривът на полската злота с 23% е свил с 37 млн. евро приходите й за 2009 г., заяви през февруари компанията. По-слабият долар в сравнение с 2008 г. е понижил приходите със 17 млн. евро, сочат данните на базирания в Амстердам производител.
За много компании валутните колебания обаче не са сред основните грижи на мениджърите. Дори поскъпването на енергоносителите не е изцяло негативно явление за европейските компании. Скъпият петрол е добре дошъл за европейския сектор за енергоспестяващи технологии, тъй като увеличава търсенето на вятърна енергия, произведена от испанската Iberdrola Renovables или ветрогенераторите на Siemens и датската Vestas например. „Това е възможност за успешна реализация на пазара с иновативни продукти“, потвърждава и Викерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *