Отстъплението на долара подкрепя суровините

Данните за инфлацията на производствените цени в САЩ показаха изненадващо покачване на показателя до 0.40% на месечна и 3.30% на годишна база през февруари.  Това беше негативната новина за деня, тъй като сигнализира за засилване на инфлационния натиск върху американската икономика.
Но последваха позитивни новини. Заявките за обезщетения за безработица в САЩ са намалели през миналата седмица с 14 хил. до 351 хил. и са по-малко от очакваното от пазара.  Производствената активност в Ню Йорк е нараснала през март, според проучването на Фед за Ню Йорк, като съответният индекс се покачва до 20.2 пункта, при прогнози за спад.
Индексът на Фед за икономическата активност в района на Филаделфия, се повиши до 12.5 пункта през март, което също е над очакванията. И при двата индикатора се наблюдава силен ръст на ценовата компонента.
На този фон, фондовите индекси поеха нагоре. По-високите производствени цени означават не само ръст на инфлационните очаквания, но и по-големи приходи за компаниите. Така Dow се покачва в първия час на търговията с 0.09%, до 13 206 пункта. Широкият S&P 500 е нагоре с 0.08%, до 1 395 пункта, а Nasdaq печели 0.38%, до 3 052 пункта.
Акциите на Apple стартираха сесията под известен натиск, което е една от основните причини за понижението на индекса на сините чипове, тъй като това е компанията с най-голяма тежест в него. Но след прибирането на печалби от лимитираните дълги позиции, книжата на производителя на iPhone качват 0.29%, до 591.88 долара за лот. По време на електронната търговия преди сесията цената им удари 600.01 долара и това е целевото ниво в момента.
Еврото поскъпва с 0.20%, до 1.3059 долара, подкрепено донякъде от апетита за риск, и донякъде от прибирането на печалби от къси позиции. Индексът DXY пада с 0.19%, до 80.38.
Отстъплението на долара подкрепя суровините. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през април поскъпват с 0.08%, до 105.52 долара за барел.
Повишените инфлационни очаквания повдигат цената на златото, която се качва с 0.31%, до 1 648 долара за тройунция.
Поредица данни за състоянието на американската икономика излязоха преди началото на сесията на Wall Street в четвъртък. Най-изненадващата от тях – молбите за помощ при безработица са намалели с 14 хил. през миналата седмица до 351 хил. за седмица. Това е напълно в унисон с очакванията, но ги надхвърля с 4 хил.  Наред с това стана ясно, че цените на едро са се увеличили с 0.4% през февруари. Цените на енергийните ресурси са се покачили с 1.3%, най-вече като следствие от вдигането на бензина с 4.3% Природният газ пък поевтинява с 14%.
Това се отразява на долара, който поевтинява. Към еврото спадът е с 0.10% до $ 1.3045. Към японската йена силата му отслабва с 0.09% до 83.655 йени за долар.
Европейските борси са предимно на положителна територия с изключение на пазара в Лондон. Въпреки, че агенция Fitch потвърди първокласния рейтинг на Великобритания, инвеститорите явно се притесниха от уговорката, че перспективите пред рейтинга са негативни.
Борсите са нагоре и след новината за влошаващата се безработица в Европа. В еврозоната е отчетен 0.2% спад, а в странитеот Европейския съюз ситуацията се влошава с 0.1% през четвъртото тримесечие на 2011 година, сравнено с предходното тримесечие.
По данни на Евростат в края на миналата година е имало 223 млн. души без работа в Европа. От тях 146.4 млн. живеят в еврозоната.
Покачили са се и разходите за труд. През последното тримесечие на миналата година трудът е бил с 2.8% по-скъп в еврозоната и с 2.7% по-скъп в страните-членки на Европейския съюз.
След несигурния старт, свързан най-вече с прибиране на печалби от дълги позиции, европейските индекси поеха нагоре.
Днес беше публикуван месечният икономически бюлетин на Европейската централна банка. Анализаторите на ЕЦБ прогнозират, че заетостта ще се понижи в началото на година, а след това постепенно ще се възстанови. Очаква се частното потребление да остане слабо през цялата година, а бизнес инвестициите да се понижат в краткосрочен период и да се възстановят отново през 2013 г. Експортът на еврозоната ще нарасне, използвайки възходящия импулс към момента и да запази ръста си и през 2013 г. Отпускането на кредити и условията, при които това става, да се подобрят постепенно. От ЕЦБ уточняват, че тези прогнози са валидни при сценарий, в който кризата в еврозната няма да се задълбочи.
Малко по-рано Централната банка на Швейцария остави основната си лихва без промяна в диапазона 0-0.25%, както се и очакваше. От SNB коментираха, че икономиката на страната се стабилизира и че целевата границата от 1.20 франка за евро ще бъде защитавана с всички възможни средства. Според швейцарските банкери националната валута остава все още е надценена. Освен това SNB ревизира възходящо очакванията си за икономическия растеж на Швейцария през 2012 г, до 1.0%.
Но данните за заетостта в еврозоната показаха спад с 0.2% на годишна база през последните три месеца на 2011 г, което ограничи апетита за риск на европейските фондови пазари.
Така два часа след началото на сесията FTSE 100 пада с 0.04%, до 5 943 пункта, CAC 40 е нагоре с 0.11%, до 3 569 пункта, а DAX е покачва с 0.25%, до 7 097 пункта.
Еврото поскъпва с 0.11%, до 1.3047 долара и поевтинява с 0.12%, до 1.2115 швейцарски франка.
В Лондон цената на фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през април намалява с 0.01%, до 124.96 долара.
В очакване на данните за заетостта в еврозоната европейските пазари поеха надолу. В Германия, въпреки слабото за икономиката последно тримесечие на миналата година, заетостта остава близо до рекордно високи от обединението на страната нива. Във Франция обаче не е така. Втората по големина икономика в еврозоната изпитва сериозни проблеми в резултат на фискалната консолидация.
След като от международната агенция Fitch Ratings предупредиха, че Великобритания може да загуби най-високото си ниво на кредитен рейтинг заради ограничената способност на правителството да се справи със сътресенията в икономиката, и в Лондон апетитът за риск намаля.
Още повече, че Fitch постави негативна перспектива на оценката си за британския дълг дни преди финансовият министър на страната Осбърн да представи годишния бюджет.
От агенцията посочиха, че има малко над 50% вероятност рейтингът на Великобритания да бъде понижен от сегашното си ниво AAA.
Но под най-силен натиск са позициите на компаниите в петролния сектор. Върху тях натежават както последното поевтиняване на нефтените фючърси, така и понижаването на икономическите перспективи за Китай и увеличаването на собствения добив в САЩ, за сметка на вноса.
Така в началото на сесията Total SA поевтинява в Париж с 1.11%, Royal Dutch Shell губи 0.97%, а пазарната капитализация на BP пада с 1.16%.
В същото време FTSE 100 се понижава с 0.20%, до 5 933 пункта, в Париж индексът на сините чипове CAC 40 губи 0.17%, до 3 558 пункта, а германският DAX намалява с 0.05%, до 7 076 пункта.
Консолидацията на фондовите пазари ограничи корективното движение на еврото и единната валута вече поскъпва с 0.09%, до 1.3045 долара. Валутният индекс DXY отстъпва с 0.08%, до 80.47.
Лекото поевтиняване на долара доведе до покачване на цената на петрола сорт Брент в Лондон с 0.08%, до 125.70 долара за барел с доставка през април.
Доларът напредна значително спрямо основните си съперници на валутните пазари, което показа, че пазарите са в процес на преразглеждане на мнението си относно състоянието на американската икономика. Към това ги тласна изказването на председателя на ФЕД Бен Бернанке, от което стана ясно, че макар все още да има банки, които се провалят на стрес тестовете, ситуацията изглежда стабилизирана, а вероятността от стартиране на поредна програма за количествено улеснение става все по-голяма.
Зелените пари докоснаха 11-месечен връх спрямо йената до 84.187. Към този час търговията протича при 83.40 йени за долар. Спрямо еврото зелените пари покориха едномесечен пик при $ 1.3004. В азиатската сесия в момента еврото успява да си върне малко от загубеното до $ 1.3051. Доларовият индекс DXY удари двумесечен връх до 80.738 пункта.
Поскъпналият долар се отрази неблагоприятно върху цените на основните суровини и индустриалните метали, деноминирани в долари. Златото и индустриалните метали реагираха с понижения.
На фондовите борси търговията е колеблива, но предимно на положителна територия. В САЩ под натиск бяха банковите акции заради резултатите от последните стрес тестове.
DOW JONES INDUS. AVG се покачи с 0.12% до 13 194 пункта.  S&P 500 INDEX спадна с 0.12% до 1 394 пункта. NASDAQ COMPOSITE INDEX напредна с 0.03% до 3 040 пункта.
В Китай финансовият регулатор отхлаби изискванията към някои банки, но въпреки това инвеститорите избират да стоят на страна от търговията с тези акции. Водещият индекс на борсата в Пекин се понижава, докато в Токио и Хонконг настроенията са оптимистични.
NIKKEI 225 расте с 0.61% до 10 111 пункта.  HANG SENG INDEX пада с 0.31% до 21 241 пункта. CSI 300 INDEX се понижава с 0.88% до 2 582 пункта.
Лекият американски петрол поскъпва с 25 цента до $ 105.68 за барел, а сортът брент губи малко повече от четвърт долар до $ 124.81 за барел. В американската сесия контрактите изгубиха повече от процент.
Преди отварянето на европейските борси излезе потвърждението на агенция Fitch за първокласния рейтинг от ААА на Великобритания. Освен това стана ясно, че Централната банка на Индия остави без промяна основната си лихва на 8.5%, като посочи, че рисковете от инфлация заради растящата цена на петрола остават.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *