Отстъпление на долара след слаби данни от САЩ

Доларът е в защитни позиции след слаби данни от САЩ, които спряха възхода му срещу йената и еврото, а пазара все така очаква развитието около преговорите за гръцкия дълг.

Зелените пари паднаха тази сутрин на 118.57 йени след пет седмичен връх в сряда на 120.48, който се дължеше на силните стойности за трудовата заетост в САЩ от миналата седмица. Те сигнализираха за повишение на лихвите на Федералния резерв до средата на годината. Икономическият оптимизъм обаче вчера намаля след по-слаби от очакваното данни за продажбите на дребно и за молбите за помощи срещу безработица в САЩ, което намали подкрепата за долара.

Отстъплението на долара съживи еврото, което е на 1.1425 и се отдалечи от дъното от началото на седмицата на 1.1270. Споразумението между Германия, Франция, Русия и Украйна късно в четвъртък за спиране на огъня между украйнските сили и подкрепяните от Русия бунтовници също подкрепи единната валута. Друга подкрепа за еврото дойде от ЕЦБ, която допълнително увеличи тавана за извънредни средства за гръцките банки с около 5 милиарда евро до 65 милиарда евро.

Въпреки всичко еврото остава нестабилно, тъй като преговорите за извънредна помощ между Гърция и кредиторите й продължават да бъдат с неясен край. След като не се споразумяха тази седмица, Гърция и финансовите министри от еврозоната ще имат нова среща в понеделник.

Паундът е силен след изказванията на АЦБ в четвъртък, че инфлацията ще се завърне на нивата от 2%, което съживи очакванията за повишение на лихвите в началото на 2016. Стерлингът се котира на 6-седмичен връх от 1.5415 срещу долара и на 0.7415 срещу еврото, което свали вчера до седем годишно дъно от 0.7371.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *