Отстъпление на еврото

Еврото се търгува на 5-месечно дъно срещу йената и близо до 2-годишно дъно срещу стерлинга. Поевтиняването на единната валута през последното денонощие би трябвало да успокои ЕЦБ. Дилъри отбелязаха, че последните положителни данни от Великобритания са накарали инвеститорите да се прехвърлят от еврото към стерлинга, което е натежало на еврото.

Евро/йена е 137.26, а евро/паунд 0.7890, най-ниски нива след септември 2012. Евро/долар удари едномесечно дъно на 1.3520. Пробив на подкрепата около 1.35 вероятно ще породи вълна от затваряния на позиции и ще последват разпродажби. Последните данни от Германия не са силни и ЕЦБ показва загриженост спрямо заплахата от дефлация. В същото време паунда е търсен заради повишението на инфлацията на острова, което засилва очакванията за повишение на лихвите по-късно през годината. Данни от вчера обаче показаха липса на натиск от страна на заплатите и това намали малко прогнозите за лихвите. Все пак монетарната политика във Великобритания е в ярък контраст с тази в еврозоната, където има реален риск от нови облекчения. Дали това ще се случи не е ясно, но сигналите са силни, че едно по-слабо евро май остава единствения канал по който може да се увеличи инфлацията.

Долар/йена е на 101.47. Зелените пари спаднаха срещу канадския долар от триседмичния връх на 1.0795 и днес са на 1.0733. Това се дължеше на становището на Канадската централна банка, че е неутрална по отношение на следващия си ход. Някои участници на пазарите предполагаха, че може да има и още намаления на лихвите.

Австралийският долар също показа устойчивост и скочи на 0.9363 след двуседмично дъно на 0.9329 благодарение на търсенето на рискови активи в Европа и САЩ. Новозеландският долар обаче не се радваше на такъв комфорт след данни показали слаба инфлация, която повдига въпросителни дали централната банка ще извърши още повишения на лихвите през тази година. Днес котировките са 0.8696 и близо до 3-седмично дъно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *