Отчаяни работят за стотинки на Острова

Отчаяни мигранти, които често са в страната нелегално, искат само 25 британски лири за 12-часова смяна, конкурирайки британците, опитващи се да си намерят работа.
Това пише в електронното си издание в. „Дейли експрес“, цитиран от БТА. Икономическата криза е съпроводена с рязък спад в търсенето на строители и има опасност мигрантите, готови да работят срещу толкова ниско заплащане, да вземат много от оставащите работни места. Румънски работник, цитиран от „Дейли експрес“, заявява: „Ще работим цял ден за 25 лири. Парите не са достатъчно, но не сме имали работа дни наред и нямаме пари“.
Правителството бе обвинено в пренебрегване на британските работници чрез допускане на „неконтролирана“ имиграция, посочва изданието. Всяка сутрин преди зазоряване стотици чуждестранни занаятчии кръстосват улиците на Лондон в търсене на работа в някога процъфтяващия строителен сектор. Онези, които получат предложение за работа, склоняват само за 25 лири за 12 часа – малко над една трета от минималната заплата от 5,73 лири на час. Работниците мигранти, предимно от Румъния, България и Албания, също така приемат заплащане на ръка, за да избегнат плащането на данъци или осигуровки.
Румънският строителен работник Клаудио Роман (21 год.) изтъква пред в. „Дейли експрес“, че „британските работници получават по 110 лири на ден, но ние работим за 60 лири“. Българинът Иво, на 40 и няколко години, дори си е направил собствен рекламен надпис на развален английски: „Ако търсите разбиване на бетон, зидане на стена, лепене на тапети, боядисване, измазване, ремонт на кухни, бани – обърнете се към Иво“.
Източник: Dnes.dir.bg
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *