Отчаян ход: Рибовъди искат Брюксел да спре парите за бранша

Европейската комисия да блокира парите по Оперативната програма за рибарство – това ще поискат от Националната асоциация по рибарство и аквакултури в България, ако до средата на март не бъдат отстранени корупционните механизми в наредбата за усвояване на средствата. След като европарите няма да стигнат до истинските производители, по-добре е Брюксел да ги спре, за да не бъдат откраднати, предупредиха производителите, начело с изпълнителния директор на асоциацията Николай Кисьов.

Заложените рестриктивни механизми за отпускане на европейските средства и отказите за междинни плащания при усвояването целят създаване на възможности за рекет от страна на чиновници, смятат хората от бранша. За сравнение те посочват, че по други оперативни програми са предвидени по 2 междинни и авансови плащания по проектите, които биха отслабили корупционния натиск.

Рибовъдите негодуват, че година след изтичане на срока работните групи за прилагане на оперативната програма за рибарство, които трябва да изработят нормативните документи, не са имали нито едно заседание. Насроченото за утре отново е било отложено без никакви обяснения. Не се приемат и предложенията на бранша за лимит на стойността на проектите по мярка “Инвестиции в аквакултури”. Това би позволило със заделените 33 млн. евро да се финансират средно по 5 проекта годишно. Рибовъдите подозират, че отказът за въвеждане “таван” е подготовка за облагодетелстване на приближени на управляващите фирми.

Рибовъдите отказаха да посочат конкретни примери за корупционен натиск с мотив, че не се чувстват защитени. Заместник-председателят на асоциацията Иван Димитров обаче попита защо в МОСВ отлежават по 2 години искания за разрешителни по Закона за водите, каквито са задължителни при кандидатстване за евросредствата. Той даде пример с доказан производител, който чака министерски подпис от 2001-ва година, докато неизвестни в бранша фирми са го получили “скоропостижно”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *