Отчетоха 30% спад в строителството през 2009 г.

30% спад в строителството през изминалата година, отчитат от Камарата на строителите в България. 600 милиона лева от миналогодишни поръчки все още не са изплатени на фирмите. Отрасълът е в много сериозна криза, проблемите са много големи, а инвеститори липсват, каза изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков, цитиран от Дарик.
„Цените падат, но мисля, че вече са достигнали дъното и ако хората продават, е само защото са притиснати. Ако банките започнат да продават заложените апартаменти, пазарът ще се срине окончателно“, прогнозира Иван Бойков.
Строителите очакват към края на лятото масово да заработят програмите „Регионално развитие“, „Развитие на селските райони“ и „Околна среда“.
„Ясно е, че тази година няма да има капиталовложения от страна на бюджета, той е тотално отрязан. През месец март чужди инвеститори изтеглиха от страната 280 милиона. Единственият вариант за справяне със ситуацията е държавата да работи ефективно, за да може да тръгнат проектите“, коментира Иван Бойков.
В Стара Загора той присъства на откриването на нов офис на Камарата на строителите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *