От България до Нова Зеландия през Виетнам и Китай

Търсенето на по-добра работа да провокира решението Деница Стоева и съпругът й да напуснат България, а с всяко следващо преместване идват и много приключения. В следващите минути ще се срещнем с Деница, която казва за себе си, че живее „тук и там по света, а напоследък и на края на света”.
Макар и повече от десет години Деница, съпругът й и трите им деца да обикалят света в търсене на по-добър живот, тя говори български и пази родните традиции, сякаш никога не е напускала страната. Благодарение на това българската реч се чува и на място, за което самата тя се шегува в блога си, че е „на края на света”. Деница говори английски, руски и малко италиански и знае няколко думи на виетнамски.
Във Виетнам…
Това е първата дестинация от живота на пътуващото семейство. Там те прекарват около пет години, като съпругът на Деница е авиационен инженер. Тъй като в България е прекратил практикуването на професията си, негов познат го насочва към Виетнам и семейството събира куфарите си и тръгва.
„Във Виетнам почти никой не говори английски, освен младежите, но техният е един такъв… учебникарски и не е особено практичен”, разказва Деница. Затова там тя успява да научи цифрите и най-важното – да се пазари на виетнамски език. „Там няма обявени цени и трябва да се пазариш, а ако си бял, т.е. очевидно си чужденец, си потенциална жертва и им правиш оборота на всички търговци, при които се спреш”, допълни тя.
За войната – те помнят, но не са злопаметни
И като говорим за Виетнам, никой не би се учудил, че споменът за войната е жив и днес, но със сигурност не е като по американските филми. „За разлика от всички филми, които сме гледали за Виетнам, виетнамците разделят много ясно преживяванията си по време на войната и в мирно време. Войната си е война и там каквото е ставало, е било по законите на войната. Цивилният живот обаче е друг. Те не ги смесват”, обяснява Деница.
Неин познат американец (колега на съпруга й) дори е имал татуировка, на която виетнамците ясно са разпознавали каква е била ролята му по време на войната. И въпреки разпознаваемия символ на ужаса, преживян преди години, отношението към американеца е било „съвсем нормално”. „Аз дори веднъж го попитах и той ми отговори, че не е имал проблеми заради татуировката си и нейното значение”, каза Деница.
И във Виетнам като у нас
Как е животът във Виетнам ли? Според Деница – това, което ние в България видяхме след 1989 г., може да се види и във Виетнам. „Това е разрухата и целият разпад на системата”, коментира тя. Въпреки че в държавата са правени много инвестиции, но тя така и не е станала „по-уредена”, смята Деница.
И хуморът е подобен на нашия. „Имаше един виц как всички велики сили, които са покорявали България, са се разпаднали – Византийската империя, Османската империя, Съветският съюз. Виетнамците също имат подобни истории за техните преживявания и чакат сега и американците да ги сполети същата съдба, защото са воювал с Виетнам и са се опитали да го покорят”, разказва Деница
В Китай …
Във Виетнам куфарите отново са стегнати и следва ново местожителство – Китай. „Там има огромно разделение. Източният бряг на Китай, където са Пекин, Шанхай, Хонг Конг, Гуанджоу – това са огромни космополитни градове, там е концентрирано богатството.В западната част на Китай е много трудно да се живее. Там са предимно земеделски райони, но и там се е разпаднало кооперативното стопанство”, допълни Деница. По думите й в Китай хората спестяват изключително много, но от друга страна държавата много малко осигурява на по-голямата част от жителите си.
Обикновено, когато хората вече нямат възможност да работят, разчитат на издръжка от техните деца. Ето защо много семейства се изправят пред огромен проблем, защото двама съпрузи в активна възраст се налага да издържат освен детето или децата си и родителите и на двамата – т.е. още две семейни двойки.
Китайският Лас Вегас – неподходящо място за деца
Семейството на Деница попада в населено място, което може да се определи като китайския Лас Вегас – Макао. „Там прекарахме пет години. Макао има много казина, ние живеехме сравнително встрани от това, но градът се разрасна много. В същото време децата започнаха да разбират и затова решихме да започнем да се оглеждаме за нещо друго”, допълва Деница.
Нова Зеландия …
Най-добрият вариант за новия дом на пътуващото семейство е Нова Зеландия. „Тук кризата се случва. От няколко години може да се каже, че нещата са „на права линия” – не падат, не се влошават, но и не вървят нагоре”, коментира Деница. По думите й големият проблем се е оказал нестабилният ипотечен пазар.
„В Нова Зеландия хората направо са влюбени в имотите. Първоначално те си купуват голяма къща, а когато остареят и децата им имат собствени семейства, я продават и отиват да живеят в по-малък дом”, коментира Деница.
И нещо любопитно – хората в Нова Зеландия правят партита за Коледа, но тогава там е лято. Семейството на Деница обаче винаги празнува по български обичай.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *