От България до Холандия и назад

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Изход от безизходицата?

 

Мъжете от икономически опустошен български регион напират към Холандия, където търсят работа. Холандска фондация стартира специален проект, чрез който да им помогне на място и да им създаде работни места в България.

 Фондацията издава и разпространява вестник за бездомници на име „Уличен вестник“ в холандските градове Ротердам, Дордрехт, Лайден и другаде. Вестникът се продава от хора, които нямат никакви други приходи, и така им подсигурява някакво препитание. Шани Миделкооп, отговорник за разпространението, казва: „Уличен вестник“ помага на хора, които са изпаднали временно в нужда. Например бежанци с неприключила процедура по даване на убежище. В повечето случаи такива хора бързо стъпват на краката си. Има, разбира се, и изключения, хора, които цял живот имат нужда от помощ. Но останалата част трябва да има перспектива. “ В края на март министър Донер, който в служебното холандско правителство оглавява ресора социални въпроси и заетост, разпореди, че българите и румънците нямат право на специално разрешително за работа. Повечето българи и румънци идват в Холандия за работа в строителството или градинарството. Миделкооп обяснява, че българи и румънци често се обръщат към неговата фондация, защото знаят, че тя помага на хора от дъното на обществото. „Те се надяват, че след половин година продажба на вестници ще придобият някакъв трудов ритъм и ще се сближат с тукашните хората.“

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Повечето се надяват на работа в строителството
Помощ за самопомощ
Същото е било доскоро с поляците, идващи за сезонна работа в Холандия. След като продават няколко месеца „Уличен вестник“, такива хора тръгват да си търсят друга работа. Много добро решение, смятат Миделкооп и неговите колеги от фондацията.
Но когато такива трудови мигранти – независимо дали са поляци, българи или румънци, – все пак не успеят да си намерят друга работа, те трябва да се запитат: „Дали съм на прав път?“. Така смятат представителите на фондация „Уличен вестник“. Колко души работят за вестника и колко екземпляра продават – това Миделкооп не може да каже, но изданието не било на червено. Заедно със свой колега той стартира проект за създаване на работни места в България. „Българите, с които сме работили тук, идват от един регион, който е икономически тотално опустошен. Всички мъже от този регион, които все още могат да работят нещо, идват в Холандия, а жените и децата им остават в България. Ние ще се опитаме да им помогнем на място, в тяхната страна, вместо да се грижим за тях тук, в Холандия, където те изпадат до дъното,“ обяснява Миделкооп.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *