От днес до Коледа – пост телесен и пост духовен

Постенето не е самоцел или диета, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове, напомня църквата

Днес започват 40-дневните Коледни (или Рождественски) пости, които завършват на 24 декември – Бъдни вечер.

Периодът на поста се нарича още Малка четиридесетница, за разлика от Голямата (Великденския пост), и се спазва от всички православни християни.

Постещите може да употребяват олио и вино без сряда и петък. Не се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал, с изключение на безгръбначните – охлюви, миди, октоподи и др., които се считат за постни храни. На Никулден – 6 декември, се разрешава риба и червено вино.

Изключение от Коледните пости се прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, които могат да консумират мляко и млечни продукти.

Според църквата обаче „пост телесен без пост духовен“ не допринася за спасението на душата. Постенето не е цел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние то се превръща просто в диета.

„Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист? Що за добродетел е да не пием вино, а да се опиваме от омраза? Или да не ядем риба и месо, а да изяждаме братята си с клевети?“, пише св. Анастасий Велики.

Основната цел на поста е като потискаме страстите и желанията на плътта, да възстановим нарушената хармония в душата. Човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните си грехове и да търси опрощение, съветват духовниците.

Този, който се готви за изповед и причастие, трябва предварително да уточни с изповедника начина на постене. От апостолско време църквата е наредила светото тайнство изповед и причестяването да се предшестват и съпътстват от т.нар. говеене.

Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).

Светият Синод разрешава при изключителни случаи енорийските свещеници да извършват венчавки от 26 декември до 4 януари, без да искат предварително разрешение от своя митрополит.

Протестантските църкви изцяло отричат поста. Католическата църква изисква по време на Коледните пости да не се яде месо само в петъчните дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *