От днес започва освобождаването на 1330 души от БДЖ

От днес започва процедура по освобождаването на 1 330 работници от БДЖ. Решението бе обявено от дружеството на 2 септември т.г., съобщи БНТ.
Съкращенията са част от антикризисните мерки на ръководствата на БДЖ и на трите дъщерни дружества на компанията. Те били представени на синдикалните организации от КНСБ и КТ „Подкрепа“, които са страна по Колективния трудов договор. Като причина за намаляване броят на служителите е отчетеният спад от над 37 на сто в товарните превози и със 7.5 на сто при превозените пътници за първата половина на тази година.
Миналата седмица над 300 железничари протестираха в Горна Оряховица заради неизплатените им заплати. Те излязоха с декларация, в която настояват за отмяна на антикризисните мерки, които включват намаляване на персонала и закриване на жп линии. По думите им така се излага на риск сигурността и безопасността на движението на влаковете.
Според синдикалния лидер на железничарите Петър Бунев в компанията ще бъдат засегнати близо 30 000 служители. Работниците са наясно, че проблемите в сектора са от години, затова не обвиняват конкретно сегашното управление. До момента обаче нито едно правителство не е обърнало серозно внимание към проблемите в сектора.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *