От днес македонци, сърби и черногорци тръгват без визи в ЕС

От днес гражданите на Македония, Сърбия и Черна гора ще пътуват без визи в страните от Европейския съюз.
Решението за отмяна на визите бе взето на 30 ноември в Брюксел от министрите на правосъдието и на вътрешните работи на страните на ЕС. Преди това на Европейския парламент прие резолюция. ЕК бе направила препоръка в този смисъл още през юли.
Мярката ще се прилага по отношение на страните от Шенгенската зона, която обхващаща 25 държави-членки и три страни извън ЕС – Исландия, Норвегия и Швейцария. Сърбия, Македония и Черна гора изпълниха поставените от Брюксел условия: въвеждане на биометрични паспорти, засилване на граничния контрол и мерки за борба с корупцията и организираната престъпност. Останалите държави от Западните Балкани – Албания и Босна и Херцеговина, не успяха да покрият изискванията. Брюксел предвижда отмяна на визите и за тях, ако успеят да извършат необходимите реформи.
В първия ден от визовата либерализация президентът на Македония Георге Иванов ще бъде в България, като на граничния пункт „Деве баир-Гюешево” е предвидена церемония за вдигане на визовата бариера, след което президентите Георги Първанов и Георге Иванов ще имат среща на четири очи в Банско.
В Сърбия бяха избрани първите 50 пътници, които ще посетят без визи Брюксел, Берлин, Рим и Париж в рамките на проекта „Европа за всички”.
На граничния пункт „Калотина” министърът без портфейл Божидар Димитров ще посрещне представители на сръбския парламент, които ще преминат границата без визи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *