От днес може да се преминава по неоткрития „Дунав мост 2“

Съоръжението ще е готово до края на годината, или, при неблагоприятни климатични условия, през пролетта на 2013 година. В края на август изцяло бе завършена прилежащата инфраструктура към него.
Мостът е дълъг 1791 метра. По проект има две пътни ленти за автомобили в двете посоки, една жп линия, пешеходен тротоар и велосипедна алея. Това е най-дългият мост над река Дунав, който не само свързва България и Румъния, но ще осигурява интернет връзка, пренос на електричество и други комуникации. В момента се изграждат защитните ребра срещу удари от кораб в най-дълбоката плавателна част на реката. Работи се усилено и по отводнителната инсталация. Проектът е част от паневропейския транспортен коридор 4 и има ключово значение за цялата югоизточна транспортна ос на Европа и на трансевропейската транспортна мрежа с възможностите за комбиниран транспорт и за прехвърляне на част от трафика от шосе на железница.
Съгласно предварителните договорки таксите от преминаващите автомобили ще остават за Румъния, а за България – приходите от жп транспорта. Все още не са ясни размерите на таксите.
Въпреки днешната полуцеремония „Дунав мост 2“ няма да може да се използва в пълния му капацитет, защото в Румъния все още няма издадени документи за право на ползване, а у нас пътят от Видин до София не отговаря на европейските стандарти. Регионалният министър Лиляна Павлова обясни преди време, че са необходими стотици милиони левове само за участъка Мездра-Ботевград.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *