От днес спим спокойно, ФГВБ ни гарантира 100 хил. лв

18 Ноември 2008 | 09:10

От18 ноември вложителите в банките могат да бъдат спокойни. С измененията в Закона за за гарантиране на влоговете в банките, гарантираното покритие нараства до 100 хил. лв. ФГВБ (Фонд за гарантиране на влоговете в банките) гарантира пълното изплащане сумите по влоговете на едно лице в една банка, независимо от броя и размера им.

Гарантирани са влоговете на граждани и фирми в левове и в чуждестранна валута.Другото изменение в закона се отнася до фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване, чиито влогове също се включват в обхвата на гаранцията.

Нека да припомним, че в края на октомври стана ясно, че размерът на гаранцията върху банковите влогове на физически лица се увеличава от 40 хил. лв. на 100 хил. лв. Тогава НС прие на второ четене прие на второ четене промените в Закона за гарантиране на влоговете в банките. Общата сума на активите на банковия сектор в края на септември достига 69.3 млрд. лв., като спрямо юни 2008 г. е отбелязано нарастване с 3.6 млрд. лв. (5.5%). През тримесечието привлечените средства се увеличават с 5%. Депозитите от граждани и домакинства нарастват с 1.298 млрд. лв. и регистрират растеж от 6.2%, който е с 0.7 пр.п. по-висок от този на активите.

В края на септември депозитите на населението запазват водещата си роля на основен ресурсен източник с 36.4% дял в общия размер на привлечените средства в банковата система.

За деветте месеца на 2008 г. секторът реализира печалба, която е съизмерима с тази за цялата 2007 г. Към 30 септември 2008 г. чистият финансов резултат на банковата система възлиза на 1.1 млрд. лв., с 245 млн. лв. (28.6%) повече от отчетения размер към 30 септември

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *