От какво са недоволни германците в България?

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Според ГБИТК германо-
българските отношения
са върнати 5 год. назад

Липсата на воля у българското правителство за справяне с негативните явления в икономическия сектор и използването на медиите за разчистване на сметки – от това се оплакват германските инвеститори в България.

93% от германските фирми, които вече са инвестирали в България, не биха заменили страната с друго място, сочи годишната анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) за 2010. Това обаче не променя регистрирания спад в двустранната търговия и в инвестициите. Въпреки че Германия все ощеиграе водеща роля като първи търговски партньор за страната, по данни на ГБИТК двустранната търговия между България и Германия е отбелязала спад с над 20%.А през 2009 вложените в България пари са 430 млн. евро, което е намаление с 41% в сравнение с 2008 година.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Спад в двустранната
търговия с над 20 %
Къде са сивите петна в бизнес средата?
Проследилите шестчасовата работна визита на федералната канцлерка Ангела Меркел в София през октомврипомнят, че на финала тя разговаря с няколко представители нагерманския бизнес в България. Сред поканените бяха ВАЦ, Луфтханза, Алианц, Метро, E.ОН,Либхери българската Софарма. Най-напред бе казано, че на вниманието на Меркеле предложен петгодишен план за удвояване на германските инвестиции в България. По-късно участници в разговора уточниха, че освен с добрите новини в българската икономика федералната канцлерка е запозната и с „някои поводи за притеснение у германските инвеститори“.
Има ли правителството на Бойко Борисов воля за реформи – това бе въпросът, койтопредставителите на германския бизнесзадаваха най-честопрез 2010. Всъщност през изминалата година германските инвеститори не видяхаволя убългарското правителство да се справи с някои негативни явления в икономическата среда в България.“Цели сектори не плащат социални осигуровки. Има фирми, които се хвалят в пресата с оборота си, но катовидиш баланса им, оборотът е три пъти по-малък – т.е.укрива сеДДС“ – това все цитати от проведения разговор в София с федералната канцлерка.
Подобни случаи в Българияса една от причините за буксуването на скъпо струващите реформи в пенсионната система и в здравеопазването и през 2010 година, смятат германските инвеститори.
Bildunterschrift: Сенчестият сектор пречи на реформите
Медиен комфорт срещу заплащане
Използването на медии за разчистване на сметки с бизнес конкуренти e класически пример за търговия с влияние. И това e щрихот бизнес климата в България през 2010, казват германските инвеститори. А конкретният пример е от средата на март 2010, когато ежедневниците Монитор и Телеграф излязоха със заглавия на първа страница „Октопод в енергетиката“. Според статиите българското дружество на германския застрахователен концерн Алианц и свързаната с него дъщерна компания ЗАД „Енергия“ са „прилапали 200 млн. лева от застраховки на имущество на държавни енергийни предприятия“. Вестниците Капитал и Сега коментираха, че медийната атака езаради 4-годишния договор за застраховане на ТЕЦ „Марица-изток 2“ за близо 25 млн. лева. Договорът бе спечелен месецпо-късно, в началото на април, от дружество Виктория. Председател на Надзорния съветна дружеството е Цветан Василев, член и на Надзорния съветна Корпоративна банка. За Василев в българската пресасе твърди, че контролира пресгрупата на Монитор. Конкурент на Виктория в търгаза ТЕЦ „Марица-изток 2“ беше Алианц – от Алианц посочили пред партньори, че медийните атаки били гарнирани ис рекет: получаватмедиен комфорт, ако си платят.
Нов тласък на инвестициите и воля за непопулярните реформи – това очакваше германският бизнес в България през 2010. Такива остават очакванията и за следващата 2011. Предстои да видим дали те ще се оправдаят!

Антоанета Ненкова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *