От САЩ разсейват паниката, в Русия са външно спокойни

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ обяви днес, че ще предостави 180 млрд. долара на международните финансови пазари при акция, съгласувана с останалите големи централни банки.
УФР е сключило „суапово“ споразумение с Европейската централна банка, Швейцарската национална банка, Банк ъв Ингланд, Банк ъв Джапан и Банк дьо Канада.
Така нареченото суапово споразумение позволява на централните банки да си предоставят взаимно краткосрочни ликвидности, когато една или друга има необходимост от тях, за да стабилизира финансовата система на страната си.
Тази акция, съгласувана от световните централни банки, цели да разсее паниката, която обхвана финансовите пазари по света след фалита на четвъртата инвестиционна банка в САЩ „Лемън Брадърс“.
Доларът поскъпна след това съобщение. Щатската валутq която се разменяше за около 1,4370 долара за евро преди новината, поскъпна още преди да се върне на равнище около 1,4340 долара за евро предобед на европейските междубанкови валутни пазари.
Кметът на Ню Йорк милиардерът Майкъл Блумбърг
предупреди снощи, че евентуална „следваща вълна“ на финансовата криза може да дойде от чужбина, ако чуждестранните компании спрат да купуват дълга на САЩ.
Кметът милиардер, който направи състояние, създавайки компанията за финансова информация, носеща името му, говори пред журналисти преди да произнесе реч в университета Джорджтаун.
Блумбърг подчерта, че не е ясно кой ще продължи да купува дълга на САЩ, след като финансовите компании се опитват да се справят с кризата в доверието на Уолстрийт. Той се опасява, че кредитната криза в САЩ може да изплаши чуждестранните инвеститори, които досега бяха готови да купуват дълга, който Вашингтон използва, за да поддържа дефицит.
Най-голямата фондова борса в Москва – РТС,
чиято сесия вчера бе спряна по обед заради кризата в доверието на банковия сектор, днес не отвори навреме, а Фондовата борса ММВБ започна работа в т. нар. режим репо.
Репо борсови сделки на пазара за ценни книжа са сделки, при които временно се прехвърлят акции, като се поема ангажимент за обратното им изкупуване по предварително определена цена.
Търговете на руския фондов пазар ще бъдат възобновени утре. Финансовото министерство е разработило пакет от мерки за гарантиране на стабилността на руския пазар, съобщи финансовият министър Алексей Кудрин в Кремъл на среща с президента Дмитрий Медведев и икономически експерти от правителството.
Сред предлаганите мерки е уреждането на проблема със задълженията на руските банки и възобновяването на търговете на руските борси от утре. Финансовото министерство ще работи и за оказване на подкрепа на ипотечната система.
„Правителството ще намали от 1 октомври и ставките на износните мита на суровия петрол и петролните продукти до 372 долара за тон“, допълни Кудрин.
„Пред руските власти няма по-важна задача от подкрепата на финансовата система в страната. Имаме достатъчно резерви, имаме силна икономика и това гарантира, че няма да има никакъв срив“, „, заяви Медведев, чието изказване бе предавано пряко по националната телевизия.
Но днес московският вестник „Независимая газета“ под заглавие „Икономиката на Алексей Кудрин води Русия към безизходица“ помества остра критична статия за икономическата политика на правителството въввръзка с кризата, която разтърсва икономиката на Русия.

По материали на БТА и БГНЕС
netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *