От утре всички търговци на течни горива подават електронно дневните отчети от касовите си апарати

От утре всички търговци на течни горива (бензин, пропан-бутан, метан и др.) трябва да подават по електронен път данните от дневните отчети на касовите апарати в обектите си за продажба. На 1 октомври влизат в сила промените в Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти, които бяха публикувани в Държавен вестник на 29 септември 2009 г. Те гласят, че всеки обект за продажба на течни горива трябва да подава в НАП данни от дневния отчет на всяка фискална памет от електронната система с фискална памет, работеща в обекта. Задължението е за всички обекти за продажба на течни горива, независимо от големината и местоположението им.

Подаването на ежедневните отчети ще става чрез новата електронна услуга, публикувана на интернет страницата на НАП. Важно е да се знае, че за да я ползват търговците на течни горива трябва да притежават електронен подпис, както и да са подали заявление за използване на електронните услуги на НАП. Ако нямат електронен подпис, търговците могат да си закупят е-сертификат от оторизираните доставчици за България или да упълномощят друго лице да подава данните от тяхно име.

Според промените в Наредба Н-18 всички търговци на течни горива ще трябва да подават данните електронно до края на всеки следващ ден, в който са били длъжни да съставят дневен отчет. Наредбата гласи, че в дните, в които обектът не е работил или няма регистрирани продажби, търговците не са длъжни да съставят пълен дневен финансов отчет. Тази разпоредба е в сила и за подаване на данните по електронен път.

От НАП планират след като обработят данните от първите подадени дневни отчети, да започнат проверки на тези търговци на течни горива, при които се установи, че са декларирали съмнително ниски дневни обороти от продажби.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *