От утре няма кой да пази от антракс, бяс и луда крава

От утре няма кой да пази от антракс, бяс, луда крава и туберкулоза по говедата, защото ветеринарните лекари от цялата страна излизат в ефективна стачка. Това заяви председателят на Пловдивската колегия на Българския ветеринарен съюз д-р Ваня Гришина.

Спираме да провеждаме изследвания и профилактика за тези заболявания, докато Министерството на земеделието и храните не ни изплати парите за извършената дейност за първото тримесечие на годината, категорична е Гришина.

Според подписан годишен рамков договор за тези изследвания ресорното министерство трябва да заплати на частните практикуващи зоолекари над 3 млн. лева за първите 3 месеца от годината, а до момента им е превела едва 1 млн. лева, каза още Гришина.

Ветеринарите протестират още и заради това, че държавата не им позволява да станат собственици на лечебниците, които сега са в окаяно състояние и никой не се грижи за тяхното поддържане. Без да сме реални собственици, няма как да кандидатстваме по европейски програми, за да ги санираме и приведем в приличен вид, обясни Гришина.

Друга причина за протеста е, че половин година не получаваме ушните марки, които трябва да поставяме на животните, за да ги регистрираме, подчерта Гришина и допълни, че така тези говеда не се вписват в информационния регистър, което препятства стопаните им да кандидатстват за субсидии. Според нея спиране работата на ветеринарите ще доведе до невъзможност собствениците на говеда да ги предвижват до кланиците, както и до блокиране на износа за Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *