От 2014 г. агрополитиката на ЕС ще пренасочи пари от големите към малките ферми

От 2014 година агрополитиката на ЕС ще пренасочи пари от големите към малките ферми. Това става ясно от съобщение на Европейския парламент (ЕП). В него се посочва, че пет законодателни акта за реформиране на ОСП са одобрени след споразумение между Съвета и ЕП в сряда. Целта е след 2013 г. да се акцентира върху екологията, справедливото разпределение на средствата и подпомагането на фермерите, за да се справят по-добре с предизвикателствата на пазара.

„Първата реформа на Селскостопанската политика на ЕС вече е в завършена форма. Чрез новата ОСП ще бъде постигнат по-добър баланс между продоволствената сигурност и опазването на околната среда и земеделските стопани ще бъдат по-подготвени да се справят с бъдещите предизвикателства“, заяви Паоло Де Кастро (Италия), председател на комисията за земеделие и водещ преговорите за ОСП.

По-справедливо разпределение на еврофондовете

За да се гарантира, че преките плащания отиват само за активни фермери, депутатите са убедили Съвета да изготви черен списък на дружества, като летища или спортни клубове, които да бъдат автоматично изключени от финансиране от ЕС, освен ако не се докаже, че селскостопанската им дейност носи значителна част от техния доход.

Парламентът също така настоя за задължителна схема за целия ЕС, която да даде на младите фермери допълнителни плащания от 25% за първите 25-90 хектара. Малките фермери могат да получат повече пари, докато плащанията за големите стопанства, в размер над 150 000 евро, ще бъдат намалени с най-малко 5%.

„Освен пренасочването на пари от големите към малките стопанства, ние осигуряваме по-добро разпределение на еврофондовете в рамките на ЕС. До 2020г. земеделските производители от различни държави членки трябва да получават най-малко 72% от средните преки плащания за ЕС“, заяви Луиш Мануел Капоулаш Сантуш (Португалия).

Зелените мерки

В рамките на новата ОСП 30% от бюджетите на държавите членки по отношение на директните плащания могат да се изразходват само ако задължителните екологични мерки, като разнообразяване на културите, поддържане на постоянни пасища и създаване на „екологично – фокусирани области“, бъдат изпълнени.

„Двойно финансиране“, т.е. заплащане на земеделските производители два пъти за едни и същи ползи за околната среда, няма да бъдат допуснати. На фермерите, които не успеят да приложат задължителните екомерки, ще бъдат налагани допълнителни санкции. Тези санкции няма да бъдат налагани първите две години на новата ОСП, уточни Джовани Ла Вия (Италия).

Организациите на фермерите

Парламентът също така гарантира, че на организациите на земеделските производители ще бъдат дадени допълнителни инструменти за подпомагане на земеделските стопани, за да се справят с нестабилността на пазара и за да укрепят позицията си за договаряне на цена. „По-силните организации на производителите не трябва да се трансформират в картели, а да помагат на фермерите да подобрят икономическата си ситуация“, изтъкна Мишел Дантен (Франция).

Петте приети от ЕП документа включват четири регламента за реформа и един регламент относно преходните правила за 2014г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *