Официалната оценка за Желева: Слаб

„На нито един въпрос, който зададохме, Румяна Желева не отговори достатъчно изчерпателно или задоволително.“

Това пише в заключението на депутатите от парламентарната комисия „Развитие“, които вчера изслушаха външния ни министър Румяна Желева, предаде БНТ. Според тях българският кандидат-комисар не е имала конкретни идеи за Афганистан, Конго, Судан и Газа, и че „изглежда не знае географски къде се намират някои конфликтни зони“.
Евродепутатите от същата комисия ще чакат отговор от Жозе Мануел Барозу дали подадената от Желева декларация за финансови интереси отговаря на изискванията в Кодекса за поведение на комисарите. Председателят на Европейската комисия Жозе
Барозу не смята да се намесва в процеса на изслушване
на комисарите, каза говорителката му Пиа Хансен в коментар за представянето на Румяна Желева пред Европейския парламент.
Въпросът за евентуален конфликт на интереси при нея беше централен на редовната пресконференция в Европейската комисия, която обаче за сега се въздържа от оценки.
Междувременно името наН. Младеновот управляващата партия ГЕРБ се споменава като евентуално ново българско предложение заеврокомисар, ако кандидатурата на Румяна Желева пропадне, твърдиинформационният сайтEurActiv.
В материала се припомня, че Младенов, в момента министър на отбраната, е бил депутат в ЕП и е известен със своятаамбициозност ивладеене наанглийски.
Според EurActiv лошото представяне на Желева е нанесло удар върху имиджа на България, а евентуално нейно отстраняване от екипа на Барозу би било удар и върху ЕНП, която неотдавна избра Желева за свой заместник-председател.
Председателят на Комисията Жозе Барозу се очаква да вземе решение за нейното бъдеще още днес, ако междувременно самата Желева не реши да „напусне кораба“.
Това са казали за EurActiv европейски депутати.
Парламентарни източници заявиха, че е в интерес на всички случаят да бъде приключен бързо, и призоваха България да предложи възможно най-скоро нов кандидат.
Българската кандидатка за член на Европейската комисия Румяна Желева се провали на вчерашното изслушване в Европарламента, след като не успя да опровергае обвиненията в конфликт на интереси и даде разочароващи отговори на въпросите по ресера си.
Нейното отстраняване от екипа на Барозу може да бъде обявено по-късно днес, добавя EurActiv.
Европейски депутати от всички партии с изключение на Европейската народна партия определиха представянето й като провал.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *