Официално Китай няма намерение да се отказва от долара

Китай няма никакви намерения да се отказва от американския долар, става ясно от изявление на заместник-министъра на външните работи на страната Хъ Яфей. В навечерието на срещата на страните от групата БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) в руския град Екатеринбург той обяви, че властите в Китай нямали намерение да правят дъмпинг на американската валута.
„Никой не говори за дъмпинг на долара. Не мисля, че това е реалистично“, е заявил високопоставеният представител на Китай, цитиран от CNBC.
Въпросът е бил провокиран от изказване на руския президент Дмитрий Медведев, според когото по време на срещата ще се обсъждат алтернативите за смяна на долара като световна резервна валута.
Спекулациите около бъдещето на долара станаха по-активни след средата на март тази година, когато председателят на централната банка на Китай изрази мнение, че специалните права на тираж, които се емитират от Международния валутен фонд, биха могли да изместят зелените пари.
На въпрос дали по време на срещата темата за наднационална валута ще попадне в центъра на вниманието, китайският заместник-министър е заявил: „В момента има някои експерти и учени, които повдигат въпроса и го обсъждат на своето ниво“.
Към момента Китай е държавата с най-големи валутни резерви в света, като по-голямата част от тях са съсредоточени в доларови активи.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *