Офшорните фирми ще обявяват адрес и управител

По партидата на българските фирми, в които има участие или са свързани с офшорни дружества, да се вписват не само действителният собственик на офшорката, но и седалището, адресът и представляващите я лица. Това предвиждат промени в приетия наскоро закон за офшорките, публикувани за обществено обсъждане от Министерството на правосъдието вчера. Промените са заради евродиректива, с която националното ни законодателство трябва да бъде синхронизирано до началото на юли.

Според правосъдното ведомство тази промяна „цели да се гарантира ефикасна стопанска среда, укрепване на вътрешния пазар, защита на интересите на обществеността от престъпна дейност и терористични актове, както и запазване на икономическия просперитет на Европейския съюз“.

Т.нар. закон за офшорките беше написан от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски, който не е стъпвал в парламента, откакто подаде оставка като шеф на ДАНС. Търговските дружества, които са собственост на офшорни компании, трябва да подават нотариално заверени декларации за реалните си собственици в Агенцията по вписванията всеки път, когато искат да изпълняват една от 28-те икономически дейности, посочени в закона. Става дума за участие в обществени поръчки, концесии, получаване на лиценз за кредитна и застрахователна дейност, покупка на спортни клубове, продажба или замяна на общинска или държавна собственост, приватизация и др. Фирмите имат преходен период до края на юни, за да обявят собствеността си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *