Оцениха океаните на 24 милиарда долара

Изследователите от Световния фонд на дивата природа (WWF) публикуваха изследване със заглавието Reviving the Ocean Economy, призвано да оцени стойността на Световния океан и да предложи най-важните крачки по неговото опазване.

Работата оценява стойността на основните активи на Световния океан на 24 милиарда долара. Разбира се, сами по себе си океаните са безценни, но изследователите отбелязват, че такъв род оценка е важна за разработката на стратегия за неотложни мерки по опазване на водните богатства.

Само кораловите рифове са оценени на почти $1 млрд.

„Всъщност рифовете могат да се нарекат доставчици на стоки и услуги – те се явяват дом за множество организми, които ловуват в тях и отглеждат потомство – разказва Джон Танзер (John Tanzer), директор на морския отдел на WWF International. – Кораловите рифове осигуряват защита на бреговете, явяват се привлекателен обект за туризъм и източник на доходи за няколкостотин милиона души от тропическите крайбрежия по цял свят.“

Океанът е единна система и оценяващите неговото състояние специалисти трябвало да проследят взаимовръзката между различни обстоятелства, например между риболова и химията на океана, между климата и състоянието на океана.

„Не можем да оценим много нематериални активи, например количеството пясък по бреговите линии, значението на океаните от гледна точка на техния принос в културите и така нататък… – казва биологът Уве Хо-Гулдберг (Ove Hoegh-Guldberg) от университета на Куинсланд в Австралия. – Фактически не можем да изчислим реалната стойност – по-скоро това ще бъде много голямо число. Ако океанът беше държа, той би бил седмата страна по обем на икономика в света. За учените това не е чудно, но може да стане изненада за много хора, които не са въвлечени в морските науки.“

Работата на изследователите също призовава към съгласувани действия, които трябва да обединят голяма международна общественост, за да противостоят на вече нанесените щети и да избегнат влошаване на ситуацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *