Очакваме 1,5 млрд. лева от ЕС до края на годината

София /КРОСС/ До края на годината правителството цели да утрои разплащанията по проектите от европейските оперативни програми. Това съобщи в интервю за bTV Новините новият министър по управление на средствата от Европейския съюз. Възможно е дори авансовите плащания по някои от европейските проекти да бъдат увеличени, каза Томислав Дончев.
Към момента малко над половин милиард лева са реално изплатени по оперативните програми. Договорени са 28% от всички пари по оперативните програми, но реално усвоени са около 3,5% от полагаемите се на страната ни пари. Амбицията е до края на годината по програмите да бъдат изплатени милиард – милиард и половина лева.
„Един милиард и половина е реалистична цифра при добра организация. Макар, че най-важна е не цифрата, а какво ще успеем да изградим с тези пари. Разбира се, цифрата е важна, но е по-важно колко километра пътища ще имаме ремонтирани, колко детски градини и училища, колко километра канали и водопроводи, колко пречиствателни станции и депа за твърди отпадъци ще имаме, колко машини ще са доставени и колко хора ще са обучени. Затова не цифрата е важна, макар да има значение“, заяви Томислав Дончев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *