Очакваме 3,5 млрд. долара инвестиции догодина

България е на 9-о място в света по чуждестранни вложения

Десислава Боцева

Реално е България да очаква 3,5 млрд. долара чуждестранни инвестиции за следващата година. Това заяви вчера Димитър Николов от Агенцията за чуждестранни инвестиции. България е на 9-о място в света по преки чужди вложения и на 4-о в Югоизточна Европа след Русия, Украйна и Румъния, съобщи Нийл Буне, постоянен координатор на ООН за България при представяне на доклад за инвестициите в световен мащаб. Той оцени това като много добро постижение за страната.

В доклада е отбелязано, че през 2005 г. ръстът на вложенията в света е най-висок, 916 млрд. щадски долара или с 29% повече от 2004 г. Чуждестранните инвестиции в Югоизточна Европа и ОНД са 400 млрд. долара. В България е регистриран лек спад на инвестициите в сравнение с 2004 г. Най-големите конкуренти на страната по преки чуждестранни инвестиции в момента са Румъния и Хърватска.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България съобщиха, че 50% от основния капитал у нас се формира от чужди инвестиции. Според експерти приватизацията на държавни активи е на път да се изчерпи и че водещи са инвестициите на зелено. Показателно за това е, че у нас частните собственици продават земи на чужденци. Предимствата на страната ни за инвестиране ще бъдат ниският корпоративен данък от 10% и квалифицираната работна ръка. Чужденците влагат у нас най-вече в строителството, телекомуникациите и финансовите дейности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *