Очакваме $400 млн. приходи от Южен поток

Към момента, на ранния етап, на който се намира проектът „Южен поток“ за българската територия, предварителните експертни оценки очертават приходи за съвместната компания от порядъка на 400 милиона долара на година. Това заяви икономическият министър Трайчо Трайков по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Иван Иванов от Синята коалиция относно преките приходи от транзитни такси за България при реализацията на проекта, цитиран от БТА.

По думите му посочените приходи за проекта „Южен поток“ са прогнозни и те биха се получавали извън тези по действащия до 2030 г. транзитен договор, приходите от който през 2010 г. са били 107 млн. долара, а за 2011 г. се очаква да бъдат около 112 млн. долара. Размерът на приходите ще бъде определен с по-голяма достоверност през следващите етапи от развитието на проекта, посочи министърът.

Той отбеляза, че размерът на приходите от преноса на газ трябва да гарантира възвръщането на инвестициите, покриването на експлоатационните разходи и да осигурява нормална за този бизнес печалба.

Според Трайков при предстоящото прединвестиционно проучване ще се разгледат няколко варианта на технологични схеми на трасе и разпределение на потоците природен газ по различните направления. Същевременно се предвижда да се извърши предварителна оценка на очакваните инвестиционни и експлоатационни разходи и да се предложи модел и ориентировъчно ниво на транспортната тарифа, което би направила инвестицията ефективна, посочи министърът.

Трайчо Трайков заяви, че влияние върху стойността на проекта оказват и фактори като цена на стоманата за изработване на тръби към момента на купуването и цените на оборудването. Отражение върху приходите ще окаже и избраният вариант на схема на газопровода, който зависи от окончателното разпределение по региони в Европа на пазара за реализация на пренасяния по газопровода газ, посочи още министърът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *