Очакваме 71 млн. евро от ЕС за съвмeстни проекти със Сърбия, Турция и Македония

Програмите за трансгранично сътрудничество на България със Сърбия, Турция и Македония за програмния период 2014 – 2020 бяха представени на Европейската комисия. С внасянето на пълния пакет документи по трите програми бяха стартирани процедурите за съгласуването и одобрението им от ЕК. Очаква се решението на Комисията да стане ясно до края на годината, съобщи пресцентърът на Министерството на регионалното развитие.

През новия програмен период България очаква около 71 млн. евро безвъзмездна помощ от ЕС за финансиране на проекти от пограничните райони. Заедно с националното съфинансиране на партниращите страни бюджетът на трите програми възлиза на общо 83 млн. евро. Те ще бъдат инвестирани в проекти за развитието на устойчив туризъм, опазването на околната среда, младежки дейности и развитието на конкурентоспособността на местната икономика.

Допустимата трансгранична област наПрограмата за трансгранично сътрудничество (ТГС) по Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП) България-Турция 2014-2020 г.е разположена в Югоизточна Европа, на Балканския полуостров и включва съответстващите на ниво NUTS III области Бургас, Ямбол и Хасково в Република България и еквивалентните на ниво NUTS III провинции Одрин и Къркларели в Република Турция. Допустимата област обхваща територия от ок. 29 000 кв. км., а общата граница на двете страни е с дължина от 288 км (включително с три действащи ГКПП), с общ брой на населението от 1.5 млн. жители (784 480 жители в българската допустима програмна област и 742 000 жители в турската допустима програмна област). Допустимата област в България представлява 14.99% от общата територия на страната, а съответно допустимата област в Турция представлява 1.58% от общата територия на страната.

По програма за Турция са планирани общо 29 642 894,12 евро за съвместни проекти в три направления: околна среда, устойчив туризъм, техническа помощ.

Допустимата гранична област наПрограмата за трансгранично сътрудничество (ТГС) по Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП) България – Сърбия (2014 – 2020 г.)обхваща територия от 43 933 кв. км., или около 22% от територията на двете страни. Областта граничи с Румъния на север и с Република Македония на юг.

Допустимата област на Програмата включва 13 административно-териториални единици: 6 области в България, което отговаря на ниво NUTS III (ЕВРОСТАТ), и 7 области в Сърбия еквивалентни на ниво NUTS III. В по-голямата си част териториалният обхват на програмата е идентичен с този от програмния период 2007 – 2013 г., с допълнение от 2 нови области: от българска страна – област Враца, и от сръбска страна – област Топлица.

Общият бюджет на Програмата е в размер на около 34 млн. евро, от които 85% се отпускат от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП), а 15% са национално съфинансиране, разпределени по приоритетните оси на Програмата, както следва:

– Приоритетна ос 1: Устойчив туризъм – 35%

– Приоритетна ос 2: Младежи – 25%

– Приоритетна ос 3: Околна среда – 30 %

– Приоритетна ос 4: Техническа помощ – 10%.

Програмата за трансгранично сътрудничество (ТГС) по Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП) между България и Бивша Югославска Република Македония 2014 – 2020 г.обхваща територия от 18 087 кв. км. с общо население 980 375 души.

Програмната територия от българска страна включва две области – Благоевград и Кюстендил, с общо население 452 973 души в 23 общини (за област Благоевград: Банско, Белица, Благоевград, Гоце Делчев, Гърмен, Кресна, Петрич, Разлог, Сандански, Сатовча, Симитли, Струмяни, Хаджидимово и Якоруда; за област Кюстендил: Бобовдол, Бобошево, Дупница, Кочериново, Кюстендил, Невестино, Рила, Сапарева баня и Трекляно).

Програмната територия от страна на Бивша Югославска Република Македония включва Североизточен, Източен и Югоизточен статистически региони, с общо население 527 402 души в 27 общини (за Североизточен регион: Кратово, Крива Паланка, Ранковче, Куманово, Липково и Старо Нагоричане; за Югоизточен регион: Валандово, Гевгелия, Богданци, Дойран, Радовиш, Конче, Струмица, Босилово, Василево и Ново село; за Източен регион: Берово, Пехчево, Виница, Кочани, Чешиново – Облешево, Зрновци, Пробищип, Щип, Карбинци, Делчево и Македонска Каменица.

Обща сума на проглрамата е 19.461.687 евро (съфинансиране от ЕС и национално съучастие), като съфинансирането от ЕС е до 85% от общите допустими разходи за интервенциите. Разпределението на тези средства са за съвместни проекти по три тематични оси: околна среда, устойчив туризъм, конкурентоспособност и тухническа помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *