Очаквания за повишение на лихвите на ЕЦБ през август подкрепиха евротo

Еврото поскъпна вчера, след като ЕЦБ изпрати силен сигнал към пазарите, че ще повиши лихвите по време на следващото си заседание. Централната банка остави вчера лихвите без промяна на нива от 2.75%, но пазарите се бяха съсредоточили върху коментарите на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише, който предупреди, че е необходима голяма бдителност, за да се предотврати инфлационния натиск в еврозоната. Използването на такава фраза доведе до заключението, че почти сигурно на следващото заседание на 3 август лихвите ще бъдат повишени с 25 пункта. В резултат на вчерашните положителни развития, единната валута достигна отново до рекорд за всички времена срещу йената на нива от 147.41.

Анализатори отбелязаха, че дотук ЕЦБ повишава лихвите с по 25 пункта на всяко тримесечие, започвайки през декември и продължавайки през март и юни. Сега едно покачване през август би било по-ранно, но предвид рекордните нива на цените на петрола, един такъв ход би бил оправдан. С напредването на деня еврото загуби част от печалбите, тъй като Трише индикира, че повишение от 50 пункта въобще не стои на дневен ред. По този начин едно увеличение на 3 август се явява по-скоро промяна на графика, а не ускорение в покачването на лихвите.

Междувременно йената вчера беше силна, след като Шинзо Абе, секретар на Министерския съвет на Япония, оповести, че тестовете с ракети в Северна Корея по никакъв начин няма да повлияят при вземането на решение на ЯЦБ за монетарната политика. Очакванията на пазарите и в момента са за край на политиката на нулеви лихвени проценти през следващата седмица, когато има редовно заседание на ЯЦБ.

Доларът от своя страна вчера загуби позиции, въпреки че в предходната сесия силно поскъпна заради очакванията, че днес данните за трудовата заетост в САЩ ще отчетат много силни резултати. Ако цифрите са наистина големи, то Федералният резерв ще бъде принуден да увеличава още лихвите в САЩ, за да предотврати заплахата за инфлация.

Стерлингът остана почти без промяна и леко поевтиня срещу еврото, както и леко поскъпна срещу долара, когато АЦБ не изненада пазарите и реши да остави лихвите без промяна на нива от 4.5%.

EURUSD Close1.2780 High 1.2781 Low 1.2717

Еврото вчера консолидира след резкия спад в предходната сесия. Първа съпротива е върхът от седмицата на 1.2837, следвана от 1.29, където се намира 62% корекция на големия спад 1.3663-1.1641. Впоследствие идва и върхът за тази година на 1.2977. При спад първа подкрепа е 1.27. Това е ниво, което показа голяма устойчивост и като подкрепа и като съпротива през месеците май и юни и онзи ден доказа устойчивостта си спирайки поевтиняването.

Следва 1.2615, а впоследствие и дъното от изминалия месец на 1.2481. В по-далечен план подкрепи има на 1.24 и 1.2260, които са съответно 50 и 62 процента корекции на покачването 1.1826-1.2977.

Технически нива на подкрепа

1.2700

1.2615

1.2480

Технически нива на съпротива

1.2840

1.2900

1.2980

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *