Очаквано: Морнингстар ни убеждава за шистовия газ

Той се видя първо на четири очи с министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, но нямаше изяление за медиите, само прессъобщение от ведомството.Нещо, което не беше изненада за никого, след прозрачната визита на Хилари у нас. От него става ясно, че двамата обсъдили напредъка на България по изграждането на междусистемните газови връзки със съседните държави и участие в Южния газов коридор „като фактор за диверсификацията на енергийните доставки“. 
С реализацията на този проект страната ни ще свърже пряко европейските потребители с най-големите залежи на газ в света (от Каспийския и Близкоизточния басейн), казал лакейнически Трайков. Според него енергийната независимост дава свобода при вземането на решения в икономиката, а от там и в политиката.
Двамата разговаряли за потенциала на шистовия газ като възможна алтернатива за разнообразяване на източниците на синьо гориво за страната ни. „Получихме разбиране и ясна подкрепа от страна на САЩ за позицията на българското правителство, което ясно декларира, че на първо място е чистотата на природата и сигурността на гражданите. Ще следим внимателно развитието на технологиите“, е подчертал Трайков.Морнингстар обещал САЩ да ни предоставят най-новите изследвания, подробности по технологията и опита при експлоатацията на находищата на газ от шисти.
При няколко минутната си визита миналата неделя Хилари Клинтън обясни, че Морнингстар ще разясни и упъти властите ни как да се работи за опазване на природата и същевременно за постигане на „енергийна независимост“. На срещата между Трайков и пратеника станало ясно, че по отношение на ядрената енергетика е „потвърден интересът на американски компании да участват в проекти, свързани с настоящите и изграждането на нови ядрени мощности у нас“.
Необходимостта България да има пълна прозрачност и диверсификация в енергийния сектор е била основна тема и на среща между Морнингстар и президента Росен Плевнелиев. Енергийната диверсификация включва ядрената енергетика и постигане на диверсификация по отношение на газовите доставки, както и развитие на ВЕИ и други алтернативни източници на енергия, каза на кратка пресконференция гостът след разговора с Плевнелиев, цитиран от БГНЕС и „Фокус“.
Морнингстар оцени срещата с него като изключително ползотворна. „Дискутирахме широкия спектър енергийни въпроси. Визитата на Хилари Клинтън трябваше да играе ролята на доказателство за това какво значение имат двустранните отношения между България и САЩ”, каза още той. Морнингстар не спомена с Плевнелиев да са говорили за добива на шистов газ, пише в.“Дневник“.  Журналистите нямаха възможност да задават въпроси, защото някои от тях можеха да бъдат неудобни, а новият президент едва ли има смелостта да отговаря на тях без одобрението на началника му.
Секретарят на държавния глава по външната политика Тихомир Стойчев също обясни, че основното послание от срещата е необходимостта от енергийна независимост в България, начините, по които може да бъде постигната и „политическата воля за нейното реализиране“. Повече от банални бяха неговите усуквания от рода на  „В съвременния свят енергетиката е част от националната сигурност на всяка една страна. Нашите стратегически отношения със САЩ включват и енергийния сектор. Американските компании и инвестиции са добре дошли. Българската политика в областта на енергетиката се основава на няколко основни принципа – енергийна сигурност, ефективност, либерализация, прозрачност, енергийна диверсификация. Тези принципи се подкрепят и от нашите американски партньори“, каза Стойчев.
На срещата с Плевнелиев са били и съветникът му по икономическите въпроси Евгени Ангелов и американският посланик в България Джеймс Уорлик.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *