Очакват дефицитът по текущата сметка за 2008-а да възлезе на 23-24% от БВП

23-24 процента е прогнозният дефицит по текущата сметка за 2008 година. Това съобщи финансовият министър Пламен Орешарски пред ресорната парламентарна комисия. По време на заседанието стана ясно, че в момента международните валутни резерви на страната ни представляват 32 на сто от брутния вътрешен продукт. Само за четири месеца към търговските банки са отпуснати три милиарда лева от БНБ.

„Дефицитът по текущата сметка за тази година очакваме да възлезе на между 23-24 процента от БВП, което е доста високо равнище и което показва впрочем показва много неща: че потребителското търсене у нас е изключително високо и поради това част от мерките, които прилагат развитите страни са абсолютно неподходящи при нас”, обясни финансовият министър. Повечето водещи икономики направиха пакети, за да насърчат вътрешното търсене, припомни министърът и допълни: „Ако ние направим това, смятайте, че дефицитът ни по текущата сметка ще се разшири още.”

Това е също специфична особеност на ситуацията, неслучайно Европейската комисия в препоръките си за плана за стабилизация разделя страните по групи в зависимост от общата макроикономическа ситуация, допълни Пламен Орешарски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *