Очакват намаляване на кредитите за стартиране на нови бизнес проекти

През 2009 г. се очаква намаляване на обема на кредитите за стартиране на нови бизнес проекти и инвестиции, прогнозират от небанковото дружество за бизнес ипотечни кредити „Кредитекс”. В средата на миналата година фирмите са използвали полученото финансиране предимно за разширяване на своята дейност и нови инвестиции (покупка на имоти, машини и съоръжения), посочват от компанията.
През настоящата година кандидатите за кредит ще обръщат по-голямо внимание на възможностите за развитие на фирмите си чрез бизнес ипотечно финансиране. Ще се набляга на целесъобразността на проектите, а цената на кредита, както и видът и размерът на обезпечението ще бъдат на втори план при взимането на решение за финансиране, посочват от компанията.
Прогнозира се също все повече фирми да инвестират в оптимизацията на бизнеса си, като влагат в добре премислени проекти, чрез които да стабилизират позициите и да намалят разходите си.
Очаква се при сегашните финансови условия много компании да теглят кредити, които да им помогнат да завоюват дял от конкуренцията.
Ще нараства нуждата на фирмите от оборотно финансиране заради увеличаването на междуфирмената задлъжнялост. По данни на Българската стопанска камара увеличението на междуфирмената задлъжнялост през 2007 г.спрямо 2006 г. е 42,7%. Очаква се повече фирми да теглят кредити, за да си осигурят средства за покриване на текущите си разходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *