Очакват 10,5% ръст на китайската икономика за 2006 г.

Китайската икономика се очаква да регистрира ръст от 10.5% през настоящата година в резултат на продължаващото силно нарастване на инвестициите в страната, прогнозираха от националната комисия за развитие и реформи.

Общото производство на стоки и услуги в Китай се очаква да превиши 20 трлн. юана (2.5 трлн. долара).

За първите девет месеца на годината ръстът на китайската икономика е възлязъл на 10.7%, като леко забавяне се наблюдава през следващите месеци в резултат на приетите от правителството мерки за ограничаване на растежа.

Китайските лидери са притеснени, че ръстът на кредитната активност в страната може да доведе до повишение на инфлацията, както и да доведе до значителна задлъжнялост на компаниите до опасно високи нива.

В тази насока от комисията за развитие и реформи препоръчват продължаване на политиката за ограничаване на ръста на икономиката на страната.

През единадесетте месеца на годината дълготрайните инвестиции в Китай са се повишили с 26.6% на годишна база според правителствените данни.

Очаква се да бъде засилен контролът върху строителния сектор и да бъдат предприемани строги санкции срещу незаконното строителство.

Целта на правителството за догодина e ръст на икономиката на страната oт 8%. За постигането на тази цел са планирани по-нататъшни действия за ограничаване на кредитната активност и инвестициите в някои “нагорещени” сектори.

Според анализатори забавянето на китайската икономика ще стане факт през следващата година на фона на забавянето на световния икономически растеж и евентуалното по-нататъшно поскъпване на китайската национална валута спрямо останалите основни валути, но е твърде възможно ръстът да се запази над желаното ниво от 8%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *