Очаква се Булгаргаз да вдигне цената на природния газ с 22%

Очаква се от 1 октомври „Булгаргаз“ да повиши цената на природния газ с 22-22.5 процента, обяви пред журналисти в Кнежа председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Константин Шушулов, цитиран от Dnes.bg. Увеличението ще засегне единствено консуматорите на газ, подаван от фирмата, добави той.

„Увеличението не зависи от комисията, а от цената на нефта на световния пазар и оттам се увеличава и цената на природния газ от Русия“, поясни Шушулов.

„Повишението на цената на входа на страната ни е с над 50 лв. на 1000 кубични метра. „Булгаргаз“ не взима пари на входа, а се издържа на основата на преносната цена. От своя страна, ние, за да помогнем на потребителите, ще се постараем да свалим тази „преносна цена“, но засега не може да се каже с колко“, заяви Шушулов.

„В момента цената е около 19.80 лв. на 1000 кубични метра. Заради повишението от 1 октомври се очаква и топлофикационните дружества, които работят на природен газ, да поискат да увеличат цените на топлинната енергия. След като бъдат преизчислени цените на природния газ, ще преизчислим и цените на централната топлофикация“, каза той.

„След повишението ние ще поискаме от „Булгаргаз“ да направи прогноза за цената на газта за година напред. Всички потребители знаят, че близо година задържахме цената на газта в България без да се увеличава драстично. Сега ще се наложи тя да се повиши, като лично аз очаквам след време да има и понижение. Към това ще се стремят развитите държави, като с това те ще упражнят натиск върху страните, които са основни източници на природен газ“, прогнозира Шушулов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *