Очаква се бързо развитие на факторинга в България през следващите години

Красимир Йорданов

Според водещата компания в областта на международния факторинг EFG Factors S.A. факторинг пазарът в България ще се развива с бързи темпове през следващите години. Това стана ясно на шестата конференция на Източно-европейската факторинг асоциация, която се проведе на 6 и 7 септември в София.

Тази прогноза се основава на самото естество на услугата – освен покритието на кредитния риск, факторингът предлага административно-счетоводно управление и контролиране на кредитните лимити, одобрени за купувачите, както и събиране на вземания в страната на купувачите.

Факторинг компанията, купувайки търговските вземания, предоставя ликвидност до определен процент от стойността на фактурата. Това на практика води до по-голяма гъвкавост при отпускане на финансовия ресурс, тъй като финансирането се базира на вземанията от купувачите и размерът му може да се увеличава с нарастване на продажбите на търговеца. Формално няма ограничения за финансирането, тъй като възможностите нарастват успоредно със самите продажби. Това отличава факторинга от банковото кредитиране.

Предварително кредитно проучване на купувачите, до 100% покритие на кредитния риск при износ, авансово финансиране до 80% от фактурната стойност са само част от предимствата, които включва пакетът от факторинг услуги, предлаган от EFG Factors S.A. в България.

„Факторингът е пакет от услуги, насочени към български фирми, които реализират продукцията си в страната или чужбина при условията на разсрочено плащане. В България съществуват всички предпоставки за неговото развитие”, разясни в своята презентация Георги Лилянов, маркетинг мениджър на EFG Factors България.

„Услугата предоставя множество предимства на търговците, като например непрекъснат контрол върху кредитоспособността на купувача, липса на риск от несъбираемост на вземане от купувача при по-ниски финансови разходи и увеличен оборотен капитал на фирмата”, допълни Лилянов.

По думите му обаче пред развитие на факторинга съществуват и пречки, като например неразбирането му от фирмите, които често го бъркат с банковото кредитиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *