Очаква се винарските предприятия да преработят 250 хил. тона грозде

В средата на септември гроздоберът стартира в цялата страна. Картината е шарена – според някои лозари реколтата е много добра и като количество, и като качество. Други обаче се оплакват, че лозята все още не са се възстановили от миналогодишните болести и ще приберат грозде колкото за домашна употреба, пише в. „Стандарт“.

В началото на октомври ще има ясна картина за реколта 2015 г., твърдят от Националната лозаро-винарска камара.
„Добра реколта от грозде ще приберат тази година лозарите ни. 2015 г. се очертава като най-ударната за последните 30 г.“, твърди инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Агенцията по лозата и виното (ИАЛВ). Според него се очаква в шарпаните да влязат минимум 250 хиляди тона. За сравнение през 2014 г. винарските предприятия са преработили едва 109 хиляди тона.

Тази година гроздето в нашия регион е с отлично качество, заяви за „Стандарт“ Валентин Реджев, представител на фирма „Дюпон“ за Сливен, Ямбол и Бургас.

„Захарността достига до 23-24 градуса, което е много добре. Нашите лозя, които са добре гледани, дават по 1000 кг от декар. Цената тръгва от 60 ст. и достига до 1 лев за килограм грозде. Първо се берат мускатовите бели сортове, по-късно – червените. Някои производители избързват да си продадат реколтата, въпреки че захарността на гроздето им е все още 20-21 градуса, но ги привлича цената от близо лев“, каза Реджев.

„За разлика от миналата тази година реколтата е добра и като качество, и като количество. Големият проблем обаче е в липсата на хора по селата. Просто няма кой да прибере продукцията“, заяви Едуард Куриян, шеф на винарска изба „Росиди“.

„В селата са останали само възрастни хора, ромите са навсякъде, но качеството им на работа е много лошо. Купихме електрически ножици за лозята. Те обаче не могат да работят с тях и правят повече пакости, отколкото да вършат работа. Голям проблем са ни еднодневните договори. Наемаме хора да попълват на неграмотните работници контрактите. Трябва да започнем работа в 7 часа сутринта, а 2-3 часа отиват за попълване на договорите“, каза Куриян.

От недостиг на работна ръка се оплакват и в Бургаско. „Много хора заминаха на гроздобер във Франция. Знае се, че там заплащането е някъде към 50 евро на ден. Но при нашите условия с тези изкупни цени няма как да се плаща толкова“, коментира Росица Симеонова, председател на местната Лозаро-винарската камара, пред „Фермер“.

Лозарите в Бургаско обаче са недоволни от добивите и качеството на гроздето. Реколтата е слаба, макар и доста по-добра от миналогодишната, която бе унищожена от дъждовете и наводненията. „В сравнение с миналата година имаме 50% повече грозде, но за сметка на това качеството не е толкова добро“, коментират лозарите в Поморийско.
Средно между 800 и 1000 кг на декар са добивите в региона. В момента тече кампанията по изкупуването на бялото грозде. Качествените сортове като „Мускат“ и „Шардоне“ се търгуват по 70-80 стотинки на килограм. По-масовите като „Димят“, „Мискет“ и „Юни план“ са между 40 и 50 стотинки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *