Очаква се цената на земеделската земя да расте с 12% годишно

От: Ангел Милев

Цената на земеделската земя е все още ниска сравнение със средните нива за ЕС, като е възможно тя да се повишава с около 12% средногодишно за следващите няколко години. Това сочи традиционното проучване на Министерството на земеделието и горите върху пазара на земя, осъществено от САПИ ООД (Система за агропазарна информация).

По думите на зам.-министъра на земеделието и горите д-р Светла Бъчварова, която представи проучването, повишението в цената ще бъде резултат главно от увеличаване на цените на земеделската продукция.

Според проучването през изминалата година са сключени 92 хил. сделки за 900 хил. дка земя, в сравнение с 67 хил. сделки за 600 хил. дка за 2005 г. Средната пазарна цена също се е повишила и е достигнала 200 лв. за декар, в сравнение със 169 лв. през 2005 г. и средно 140 лв. за периода между 1998 г. и 2004 г.

Бъчварова обясни, че повишението през миналата година се дължи до голяма степен на развитието на пазара в традиционно подценени райони като Северозападна България, където поскъпването на земята е над 60%.

През 2006 г. има някои нови елементи в развитието на пазара, които са нетипични за целия предишен период. Така например търсенето за цялата страна е по-голямо от предлагането, наблюдава се активизиране на пазара с оглед еврочленството на страната и преодоляване на досегашните големи ценови различия в отделните райони на страната, което допринася за стабилност на пазара.

Сред съществените нови фактори са и появата на инвестиционните фондове, които са осъществили над 50 на сто от сделките за 2006 г. Според Бъчварова пред тях тепърва „предстои по-трудната задача“ да изберат дали ще дават земята под аренда, или ще я обработват.

Пазарът и през миналата година е бил най-активен в Североизточния регион на страната, където са реализирани 30 на сто от покупко-продажбите.

Проучването отчита и смяна на главения мотив за търсене на земя през 2006 г. Докато през предходните години повечето участници на пазара са били производители, през миналата година преобладаващият брой от сделките са били с инвестиционна цел.

Бъчварова подчерта, че през 2006 г. пазарът на земи, които се купуват с цел промяна на предназначението, е изключително активен. Сключени са 8 595 сделки за 47 219 дка земя, като средната пазарна цена на земята се е увеличила със 7,2% в сравнение с 2005 г. и е достигнала 543 лв. за кв. м.

Отбелязва се и активизиране на втория елемент на пазара на земя – този на рентата. Въпреки че през 2006 г. са сключени 146 хил. арендни договора за 3,8 млн. дка, което е без съществена промяна спрямо предходната година, размерът на арендните плащания се е увеличил, без това да е в пряка връзка с доходността от земеделското производство. Въпреки това този пазар се характеризира с нестабилност и голям диапазон в размера на рентните плащания. Докато в Добричка област той е от 10 до 20 лв., в Монтана е между 5 и 10 лв. за декар.

Бъчварова очаква този сегмент да продължава да се развива и през 2007 г., като темповете на пазара на наемане на земеделска земя ще се ускорят, а на този на покупко-продажба ще спадат.

Тя каза, че до две седмици се очаква да бъдат приети на второ четене поправките в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. За Investor.bg зам.-министърът коментира, че главната промяна ще бъде свързана с улесняване процеса на отдаване под наем на земя. Според новите регулации ще бъде възможно сключването на договор за наем между ползвателя и само един от група собственици на земя, при условие че последните имат устна договорка помежду си. На въпрос на журналисти Бъчварова отговори, че максималният срок за сключване на такъв договор е две години.

С по-бързи темпове ще се увеличава цената на земята, подходяща за земеделско строителство, като тенденцията е за уеднаквяване на различните нива в отделните райони. Експерти от министерството коментираха, че съществуват и пречки пред развитието на този сегмент като разпокъсаността на тези земи, бавния и скъп процес на уедряване и честите проблеми със собствеността между отделни наследници.

Около 1% от всичките земи, включени в изследването за 2006 г., са били лозови насаждения. Пред журналисти Бъчварова уточни, че то не включва земите от Общински поземлен фонд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *