Очертава се бюджетен дефицит за годината

Петър Ганев, Институт за пазарна икономика

Основната задача на новото правителство беше да балансира бюджета. Взеха се мерки както за съкращаване на разходите, така и за активизиране на приходите, но към момента изглежда, че задачата е непосилна. Наскоро бяха публикувани данните за изпълнението на бюджета към края на месец октомври и констатацията е повече от ясна – дефицитът по консолидираната фискална програма е над половин милиард лева. Да, на месечна основа дефицитът може и да е овладян, но не се вижда как ще бъде заличен вече натрупаният от предходните месеци.
Как се случи всичко това…
През първите пет месеца на 2009 г. нещата се движеха добре. Консолидираната фискална програма беше на половин милиард лева излишък, формиран главно заради високите приходи през традиционно силните за фиска месеци – януари и април (плащане на данъци). След това наближиха изборите и бюджетът взе че се срина – месеците юни и юли преобразиха изцяло състоянието на държавната хазна. Дефицити над 370 млн. лв. за месец юни и над 570 млн. лв. за юли пратиха бюджета на червено. През останалите три месеца (август, септември, октомври) държавните сметки бяха трудно стабилизирани на месечна база, но без да се заличат злините от средата на година. По-долу са представени движението на консолидираните приходи и разходи на държавата на месечна основа.
Консолидирани приходи и разходи по месеци за 2009 г. (в млн. лв.)

Източник: Министерство на финансите, ИПИ
Това, което прави впечатление е, че единствените месеци с излишък на месечна база са традиционно силните януари и април, както и последният – октомври. През всички останали месеци държавата е харчила повече, отколкото е събирала като приходи.
Овладяването на дефицитите на месечна база е добра новина, но това не води директно до балансиран бюджет за годината. Ако погледнем данните за цялата година (за първите 10 месеца с натрупване), то нещата не изглеждат добре. Вече може и да не трупаме дефицит, но пък определено не го и намаляваме. Как точно това ще се случи в оставащите два месеца не е много ясно.
Излишък/дефицит по месеци за 2009 г. с натрупване (в млн. лв.)

Източник: Министерство на финансите, ИПИ
Традиционно, последните месеци от годината са по-скоро тежки за бюджета (особено декември), така че да се надяваме на чудо не е много удачно. Дори и да се постигне увеличаване на приходите (което се наблюдава през последните месеци), то едва ли може да очакваме допълнително свиване на разходите. Плюс това, знаем, че държавата е поела редица ангажименти (забавени плащания и подписани договори), така че ако само част от тях бъдат изпълнени до края на годината, това ще утежни допълнително разходите. Би било успех, ако все пак постигнем малки излишъци за последните два месеца, които да намалят дефицита, но те няма да могат да компенсират всичките половин милиард лева преразходи до момента.
Както започнах в началото, новото правителство наистина взе мерки както за съкращаване на разходите, така и за активизиране на приходите. Те обаче можеха да бъдат далеч по-смели, особено в разходната част. Фокусът върху приходите и връщането на европейските средства в страната отне вниманието от основния проблем, а именно съкращаване на огромните и крайно неефективни разходи на държавата. Докато се говореше за прахосничеството на старото правителство, трябваше да се съкращават рязко харчове – примерно всички програми, обявени за неефективни (дори източник на злоупотреби) от новите министри, трябваше да бъдат закрити, а не да се преструктурират и да се правят „ефективни“.
Сега вече е късно. Сега трябва да мислим за Бюджет 2010… Където разходите пак са рекордни…
И догодина пак се очаква дефицит.

Петър Ганев, Институт за пазарна икономика

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *