Още три дни и газът потича

Според Европейската комисия за възстановяване на подаването на руски газ през Украйна в пълен обем ще са необходими три дни.
Това заяви говорител на Еврокомисията, позовавайки се на оценка на европейски специалисти по пренос на газ.

Лошите вести от вчера,говорещи заточка на замръзване в преговорите за разрешаване на газовата криза, не се потвърдиха.

Десет независими компании потвърдиха участието си в международната комисия за транзита на газ през Украйна и в момента се подписва съответният протокол, съобщи председателят на съвета на директорите на руската компания Газпром Алексей Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В международната комисия влизат Газпром, украинската държавна компания Нафтогаз и представители на министерствата на енергетиката на Русия и Украйна, посочи Милер на среща с руския президент Дмитрий Медведев, на която го запозна с вчерашните преговори в Брюксел.

Той уточни, че вчера през целия ден е имало консултации за създаване на механизми за контрол на подаването на руски газ през територията на Украйна.

Седмина полски експерти по газовите въпроси са готови да заминат за Украйна, за да извършват мониторинг, съобщи полското радио, цитирано от ИТАР-ТАСС.

По-рано днес Украйна реши да допусне руски наблюдатели за контрол на газовите доставки за Европейския съюз през нейната територия, предадоха ИТАР-ТАСС и Асошиейтед прес.

Газпром същосклони да допусне наблюдатели от многостранната комисия за транзита на газ в своите станции по украинската граница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *