Още 1 година за пререгистрация на дружества

С промени в Търговския закон Народното събрание удължи до 31 декември 2011 година срока за пререгистрация на фирмите в търговския регистър.

Според сега действащия закон, срокът им за пререгистрация изтича на 31 декември 2010 г.
Подлежащите на пререгистрация фирми самалко над един милион. Парламентът прие още при подаването на молба за несъстоятелност, фирмите да подават същия документ и в търговския регистър, съобщи Дарик радио.
Така всички партньори в дружеството, контрагенти и кредитори ще узнават за финансовото състояние на дружеството.

Съдът ще може да разреши на синдика да продава имущество на длъжник, преди постановено осребряване, гласува парламентът с промени в Търговския закон, приети на второ четене. Това ще става, ако стойността на вещите е по-малка от разходите по тяхното съхранение за периода до осребряване по общия ред, но след съгласие на събранието на кредиторите. Правилото важи и за бързо развалящо се движимо имущество.

Депутатите решиха, че ако в срок от шест месеца от откриване на производството по несъстоятелност на длъжника публичният изпълнител не е продал имуществото, то да се предава на синдика и да се продава в производството по несъстоятелност.
Не се спират дела срещу длъжника за парични вземания, обезпечени с имуществото на трети лица.

В книгата на акционерите на всяко дружество ще се се записват името и адресът, ЕГН или единен идентификационен код на притежателите на поименните акции, както и видът, номиналната и емисионната стойност, броят и номерата на акциите. Досега изискването беше да се вписват само името и адресът на притежателите на поименните акции, като се отбелязват видът, номиналната и емисионната стойност, броят и номерата на акциите.

Занапред всяка промяна в притежанието на поименни акции или на временни удостоверения задължително ще се вписва в книгата за акционерите в 7-дневен срок. Този, който представлява дружеството, е длъжен да осигури вписването на обстоятелствата и на настъпилите в тях промени не по-късно от 7 дни от узнаването им, решиха депутатите.

Парламентът гласува започналите процедури по преобразуване на търговски дружества към датата на влизане в сила на този закон да се довършват по досегашния действащ ред.

Разширява се кръгът на имащите право да обжалват съдебните решения, като в него се включват трети лица, имащи вземане с обезпечение, вписано в публичен регистър.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *