Още 35 млн. евро на фондовете за местно самоуправление

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще предостави още 35 млн. евро на Фонда за органите за местно самоуправление в България (ФЛАГ), съобщи правителствената информационна служба.
Правителството в оставка утвърди изменения в писмо за подкрепа на проекта „Инфраструктурен проект на ФЛАГ“, които са свързани с подписването на второ заемно споразумение.
На 22 декемвриминалата годинабе подписано първото споразумение, което е също за 35 млн. евро.
Средствата се използват за отпускане на заеми за органите на местното самоуправление и местните дружества за комунални услуги, които кандидатстват за безвъзмездни средства от ЕС по програмите на Кохезионния и структурните фондове.
Междувременно, изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова каза в интервю пред агенция Фокус, чес всеки следващ месец се забелязва рязко влошаване на приходната част на бюджетите на общините.
Намаляват сериозно постъпленията от данъци и такси, от продажбата на общинско имущество, от такси за административно-технически услуги. Това означава, че някои общини ще трябва да предприемат свиване на разходите, ако държавата не им предложи помощ.
50 общинивече са успелида приемат програми за преодоляване на структурния дефицит, уточнява Чавдарова. Тя призова още общинските структури за подготвят реалистични бюджети за 2010 година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *