Падането на лихвите съживява икономиката и потреблението

И през 2015 г. домакинствата ще продължават да са предпазливи при вземането на решения за теглене на кредити. Това сочи прогноза на Крум Алексиев, директор „Маркетинг и клиентски сегменти“ в „Уникредит Булбанк“, цитиран от „Сега“. Въпреки това се очаква леко раздвижване при ипотечните кредити. Причината е в очаквания ръст на сделките с недвижими имоти от около 5%. Той ще повлияе и на цените на недвижимите имоти, които вероятно ще се повишат минимално през следващите няколко месеца.

През изминалата година въпреки сложната политическа и икономическа обстановка конкуренцията на банковия пазар е довела до по-добри ценови условия по кредитите, сочи още анализът. При кредитите за граждани и домакинства „Уникредит“ отчита увеличение на пазарния си дял до 14.9%. Пазарният дял при ипотечните кредити нараства до 17.8 на сто.

През миналата година е имало повишено търсене на потребителски кредити и нарастване на средния им размер до 8100 лв. През 2013 г. той е бил 7300 лв. Друга тенденция от 2014 г. е все по-голямото желание от страна на клиентите за по-бързо погасяване на задължението, като средният срок на потребителския кредит намалява от 8 на 7 години.

Според „Уникредит“ основните причини за повишената активност на домакинствата през последното тримесечие на 2014 година са две – първите признаци за политическа стабилност и желанието на част от домакинствата да повишат качеството си на живот, премествайки се в по-голямо жилище. Най-активни остават потребителите между 36 и 45 години, които вече са над 47% от всички кредитополучатели. След тях – с 33.2 процента, е групата на хора, които купуват първо жилище и са на възраст между 26 и 35 години.

Вече се очертава тенденция за намаляване на лихвите по кредити. Това коментираха пред БНТ икономистите Христина Вучева и Владимир Каролев. У нас лихвите са по-високи, отколкото в Европа, защото страната е по-рискова, а доходите на хората и фирмите са по-ниски, обясни Каролев. Според икономистите заедно с намалението на лихвите по кредитите ще намаляват и лихвите по депозитите. Това е добре за икономиката, защото ще стимулира икономическата активност, макар и бавно, смята Христина Вучева.

За намаление на доходността от влоговете съобщи и БНБ в последния си тримесечен преглед на банковата система за 2014 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *