Падат цените на батериите за електромобили

Цените на батериите за електрически превозни средства падат, поради нарастващото търсене на електромобили и увеличаването на производствените обеми, сочи доклад на изследователската компания Digitimes Research. Падат цените на батериите за електромобили.

Акумулаторните батерии формират в момента 35-40% от крайната цена на електрическите коли (снимка: CCO Public Domain)

Очаква се, че в периода от 2018 до 2022 г. цените на акумулаторните батерии за електрически превозни средства да намалят с 45,7% до кръгла стойност от 100 долара за киловатчас (kWh), информира technews.bg.

През настоящата година в света ще бъдат продадени 3,08 милиона електрически превозни средства (EV), което е с 52,6% повече от 2018 г. В същото време Китай, Европа и Съединените щати ще заемат 78% от общите продажби.

Тъй като акумулаторните батерии формират в момента 35-40% от крайната цена на електрическите коли, доставчиците са стремят да намалят цената им, като съкращават производствените разходи и увеличават енергийната им плътност.

Китайската компания Contemporary Amperex Technology, най-големият световен производител на EV батерии, очаква през следващата година да увеличи енергийната плътност от настоящите 245 Wh/kg до 300 Wh/kg.

Компанията ще постигне този резултат чрез увеличаване на съдържанието на никел в катодните материали до повече от 80%, при намаляване на съдържанието на кобалт и манган.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *