Пазарите в Азия прекратиха позитивната серия

Водещите азиатски пазари регистрираха загуби, водени от притесненията на инвеститорите, че растежа на индексите през последните дни не отговаря на икономическата реалност.
Падането на индексите идва след две седмици на стабилно покачване заради добрите финансови резултати на региона и по-добри от очакваните печалби на американските компании. Тези индикатори бяха приети като знак, че най-развитата азиатска икономика се възражда.
Това покачване обаче доведе до притеснения, че високите нива на индексите не отговарят на икономическата реалност на все още слабата индустриална продукция и още по-слабото потребителско търсене в много от страните от региона.
Всеки вижда, че акциите се покачиха много бързо и много рязко, коментират анализатори. Инвеститорите просто чакат удобен момент, за да излязат от пазара, защото рано или късно може да има големи корекции, твърдят специалисти.
Японският индекс Nikkei 225 падна с 0.1% до 10080 пункта, а южнокоейският Kospi се понижи с 0.1% до 1524 точки.
Акциите на борсите в Хонконг и Китай паднаха пряко IPO треската, която продължава да се разраства с дебюта на две големи компании на пазара.
В Китай основният индекс Shanghai Composite намаля с 4.2% до 3292 пункта въпреки, че акциите на китайската държавна компания се покачиха с 80% заради IPO-то й.
В Хонконг индексът Hang Seng падна с 1.6% до 20289 точки въпреки, че акциите на втората голяма китайска компания с IPO, циментовият гигант BBMG, се покачиха с 60% на дебюта си на борсата.
Американският долар падна срещу йената до 94.22, а единната европейска валута се разменяше за 1.4173 долара за евро.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *