Пазарите се стабилизираха след решението за Ирландия

Еврото и ценните книжа поскъпнаха след като световните пазари приветстваха спасителния план за Ирландия. След вчерашното решение общата валута достигна стойност от 1.376 долара. Точните условия и сумата на помощта ще станат ясни през следващите дни.
Ирландският премиер Браян Коуън обясни какво ще предприеме Дъблин.
Споразумението ще включва финансиране за потенциални бъдещи капиталови нужди на банковия сектор съгласно действията, предприети от правителството и ще включва преструктуриране на банковата система. Казано по-просто, ирландските банки ще станат значително по-малки, отколкото са били, за да могат да се изправят отново на крака. Вторият елемент ще бъде програма за свиване на бюджетния ни дефицит, т.е. увеличаване на данъците и свиване на разходите до нива, които можем да си позволим. За да може Ираландия да изпълни тези ключови задачи и да бъде запазена стабилността на евозоната, ние ще получим финансова помощ, която ще трябва да върнем след време,каза Коуън.
Смята се, че помощта ще бъде на стойност 80-90 милиарда евро и ще бъде отпусната за срок от 3-4 години.
Междувременно стана ясно, че Великобритания ще отпусне около 7 милиарда лири на Ирландия. Бротанският финансов министър Джордж Осбърн заяви, че Лондон, който не е в еврозоната, обмисля сключването на двустранно споразумение с Дъблин като част от общия спасителен пакет за страната. Според него е в интерес на британците да помогнат на най-близкия си икономическисъсед.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *