Пазарът купува на загуба германския дълг

Облигации с нулева доходност, които се купуват като топъл хляб от уплашените от кризата в еврозоната банки и фондове. Така играчите на дълговите пазари намират безопасно място за парите си.
Днес  Германия продаде облигации с 2-годишен падеж на стойност € 4.56 млрд, постигайки средна доходност от 0.07%. Тези книжа, при устойчиво висока инфлация от 2.2%, със сигурност ще носят загуби на купувачите си.
На практика с този аукцион германското правителство си напечата пари, тъй като реално инвеститорите му плащат, за да притежават дълга му.
Миналата седмица Германия постигна най-ниската доходност в своята история – 1.47% на търг на бонове.
В Испания ситуацията е точно обратната. Доходността по испанските облигации с 10-годишен падеж нарасна до 6.16%.
Тези огромни спредове между разходите за заемане на пари от правителствата на отделните държави в еврозоната водят до сериозни проблеми, като за южните страни, така и за Германия.
За да се поддържа сравнително еднаква стойността на еврото в отделните държави на валутния съюз, германската централна банка трябва да отпуска все повече средства на останалите централни банки в еврозоната в рамките на механизма TARGET 2.
През март общият обем на транзакциите в рамките европейската система на централните банки е достигнал 62 663.6 млрд. евро, спрямо 56 035.1 млрд. евро през февруари. От тях 19 662.9 млрд. евро са свързани с Bundesbank, спрямо 18 484.1 млрд. през февруари.
Но системата вече се задъхва, въпреки че дефлационните процеси в икономиките на Испания и Италия донякъде помагат за запазването на баланса.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *