Пазарът на бизнес имоти в Европа записва най-силното си полугодие от осем години

Пазарът на бизнес имоти в Европа записва най-силното си полугодие от осем години насам, отчита консултантската компания Real Capital Analytics (RCA), цитирана от онлайн изданието property-magazine.eu.

Компанията очаква през тази година обемът на инвестициите в бизнес имоти в региона да достигне нов рекорд.

Основен двигател на ръста на инвестициите през първата половина на годината са безпрецедентните нива на трансакциите в Лондон, силният ръст на обемите в Скандинавските страни, както и активното възстановяване на активността на инвеститорите на Иберийския полуостров и в Италия.

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Европа достига 135,3 млрд. евро за първото полугодие – с 37% повече спрямо първата половина на миналата година. Ръстът от първото тримесечие е продължил и през второто, като обемът на инвестициите за периода април-юни се увеличава с 16 на сто на годишна база до 65,5 млрд. евро.

„Европа вероятно ще подобри рекорда, постигнат през 2007 г., тъй като секторът на имотите продължава да привлича широк кръг от инвеститори, търсещи по-високодоходни активи. Преди осем години активността започна да се забавя през първото полугодие, през втората половина на годината започна да се усеща кредитната криза и тя прерасна в глобална финансова криза. Ниските лихви обаче, намаляването на задлъжнялостта и по-широката инвеститорска база показват, че пазарните условия са много по-различни“, коментира Саймън Мълинсън, управляващ директор на RCA за Европа, Близкия изток и Азия.

Заради нарастването на портфейлните сделки обемът на инвестициите в Лондон достига почти 29 млрд. евро през първото полугодие – с 86% повече спрямо същия период на миналата година, отчита компанията. Така британската столица отнема първенството на Ню Йорк като най-желаната дестинация от инвеститорите в бизнес имоти.

Лондон е и най-големият пазар в света за трансгранични инвеститори. Градът е привлякъл почти четири пъти повече трансграничен капитал в сравнение с Манхатън в Ню Йорк през полугодието, сочат данните на компанията.

Заради големи портфейлни сделки с 63% до 15,5 млрд. евро на годишна база се увеличават и инвестициите в бизнес имоти в Скандинавските страни през първата половина на годината. Отчетените обеми в Норвегия отбелязват шесткратен ръст заради обезценката на норвежката крона спрямо долара, а в Дания и Финландия увеличението е от порядъка на 60%. Единствено в Швеция обемът на инвестициите в бизнес имоти отбелязва спад от 7% на годишна база за периода януари-юни.

В Германия е отчетен 35% ръст на обемите за периода до малко над 29 млрд. евро, в Холандия – с 30% до почти 6 млрд. евро, а във Франция – 17% спад до 10,6 млрд. евро. Компанията обаче уточнява, че през първото полугодие на миналата година пазарът е бил силно повлиян от портфейлна сделка на Lone Star за 1,2 млрд. евро. Като се изключи нейното влияние, спадът не е чак толкова драматичен.

Най-силен ръст на инвестициите в бизнес имоти е отчетен в Испания, Италия и Португалия – съответно 87%, 169% и над девет пъти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *