Пазарът на бизнес имоти в Европа с най-активното начало на годината от 2007 г.

Пазарът на бизнес имоти в Европа записа най-активното начало на годината от 2007 г. насам, отчита консултантската компания Real Capital Analytics (RCA), цитирана от онлайн изданието property-magazine.eu.

Обемът на трансакциите през първите три месеца на тази година достигна 64,3 млрд. евро, което е с 54% повече спрямо същия период на миналата година, посочва компанията.

Атрактивната възвръщаемост от недвижимите имоти в сравнение с другите активи и знаците за подобряване на перспективите пред европейската икономика са привлекли повече глобални инвеститори през първото тримесечие. Обемът на трансграничните сделки достигна 35,7 млрд. евро от общия обем на трансакциите, като за първи път от 8 години обемът им надвиши 50 на сто от общия обем.

Почти една трета от сделките, осъществени през първото тримесечие на годината, са били с чужд капитал. Новите чужди инвеститори, стъпили на европейския пазар на бизнес имоти, са били 116, включително и израелската Ariston Group, която е осъществила първата си сделка в европа.

Най-силен ръст на търсенето на инвеститорите е отчетен в периферията на еврозоната. Обемът на трансакциите в Испания е нараснал над 2 пъти до 2,83 млрд. евро, като три четвърти от тях са съсредоточени в Мадрид, в Италия – пет пъти до 3,75 млрд. евро, а в Ирландия е регистриран ръст от 16% до 1,06 млрд. евро.

Италия и Португалия все по-често са на радара на инвеститорите заради атрактивните цени.

Сливанията и придобиванията също са оказали съществено влияние върху обема на сделките на пазара на бизнес имоти в Европа. Една от най-значимите сделки бе на Klepierre, която придоби базирания в Холандия оператор на шопинг центрове Corio.

Същевременно от консултантската компания Savills отчетоха 18% ръст на мегасделките над 100 млн. евро на пазара на бизнес имоти в Европа през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година. С 23% са се увеличили и сделките с цели портфейли от имоти. Портфейлните сделки са сформирали две трети от мегасделките за периода и са представлявали 45% от общия обем на трансакциите, отчитат от компанията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *