Пазарът на едро на хранителни стоки остава спокоен

В началото на пролетта пазарът на едро на хранителни стоки остава спокоен и промените в цените спрямо март са до 3,5 процента, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.
Спрямо същия период на миналата година има спад на цените на основни хранителни стоки като захар – 6 процента, брашно – 33 процента, олио – 42 процента, както и при кашкавала – 6 процента и сиренето – 15 процента.
По-високи цени през тази пролет са отчетени при ориза – с 61 процента, варивата 22 на сто, рибата – 23 процента и месните произведения – от 8 до 23 процента за различните колбаси. Със 7 на сто по-ниска е цената на пилешкото месо спрямо април 2008 година.
В началото на април, в сравнение с март, се наблюдава поскъпване на повечето плодове и зеленчуци, но спрямо същия период на миналата година цените на голяма част от тях са по-ниски.
През първите седмици на април, спрямо месец март се наблюдава покачване на цените на повечето зеленчуци, както от българско производство, така и от внос. Най-голямо поскъпване е регистрирано при българските оранжерийни домати – 15 на сто. В диапазона 4 – 10 на сто е поскъпването на вносните домати, краставици, чесън, лук, картофи и моркови. При цената на българските картофи и чесъна е отбелязан слаб ръст от 2 на сто, а цената на лука и морковите е паднала през април, спрямо март с около 1 – 3 на сто. Цената на българските оранжерийни краставици е без промяна.
Повечето плодове, които се предлагат на пазара в началото на април са от внос, като портокалите и мандарините са поскъпнали с около 6 – 10 процента, а кивито – със 7 на сто. Цената на бананите има леко покачване от 1 процент. Българските ябълки през април са поскъпнали с 4 процента, съобщават от ДКСБТ.
В сравнение с миналата пролет, сега са регистрирани по-високи цени на доматите и краставиците родно производство и от внос. Най-голямо поскъпване спрямо април 2008 е отчетено при цената на българските оранжерийни краставици – 34 процента. Цените на доматите (български и от внос) са със 7-10 процента по-високи през тази година, спрямо миналата. Годишен ръст на цените е регистриран и при краставиците от внос (4 на сто), картофите от внос (8 на сто) и бананите (4 процента). През първата половина на април 2009 г. в сравнение със същия период на 2008 г. е отчетен спад в интервала 30 – 40 на сто на ябълките (български и вносни), лимоните, кивито, чесъна и зелето (български и от внос). С около 5 – 10 на сто по-ниски цени през тази пролет са регистрирани при портокалите, лука и морковите (български и от внос). Малко по-евтини през тази година са мандарините (3 на сто), а цената на българските картофи е без промяна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *