Пазарът на жилища в САЩ продължава да привлича чужденци

Американският пазар на недвижими имоти остава особено притегателно място за чужденци. Жилища на стойност 92 млрд. долара са придобити от чужди инвеститори през годината до края на март, съобщава онлайн изданието globalpropertyguide.com, като се позовава на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ.

Обемът на инвестициите е нараснал с 35% за указания период спрямо предходните 12 месеца, отчитат от асоциацията. На практика 7 на сто от сделките с жилища на американския пазар са осъществени от чужденци.

Благоприятните обменни курсове и достъпните цени на жилищата са най-важните притегателни фактори, отчитат от организацията.

Най-често чуждите купувачи на жилища в САЩ се насочват към Флорида – 23% от всички международни сделки са осъществени в щата. Калифорния, Аризона и Тексас са следващите най-популярни дестинации сред чужденците.

Най-предпочитаният град обаче е Лос Анджелис, следван от Маями, Лас Вегас, Орландо (Флорида) и Ню Йорк.

“Чуждите купувачи на имоти предпочитат САЩ, защото са привлечени от атрактивните цени, икономическата стабилност, както и невероятната възможност за инвестиция в тяхното бъдеще”, коментира в изявление Стив Браун, президент на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ.

На американския пазар преобладават китайските купувачи – те са похарчили 22 млрд. долара за жилища в Щатите за 12-те месеца до края на март. Следват канадците с инвестиции на стойност 13,8 млрд. долара и купувачите от Великобритания и Индия – по 5,8 млрд. долара.

Калифорния е любимата дестинация за китайските купувачи. Средно те харчат 590826 долара за жилище.

Близо 60 на сто от сделките с чужденци са осъществени с пари в брой, сочат още данните на организацията. За сравнение, само около една трета от покупките на американците са в брой.

Само 42% от чужденците, закупили жилище в САЩ, го ползват за живеене и постоянно пребиваване, показват още данните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *