Пазарът на жилища се възстановява

През настоящата година пазарът на жилища е започнал да се възстановява, като тази тенденция ще продължи и през 2014-а. Прогнозата направиха брокери в предаването „Кой говори“ поДарик.

Броят на сделките се увеличава

През настоящата година се наблюдава ръст на броя на сделките, а в отделни райони и повишаване на цените, сподели Георги Павлов от водеща агенция за недвижими имоти. Той изтъкна, че причината трябва да се търси и в негативното развитие на пазара през последните четири години, когато цените средно за страната са паднали с 40 на сто, а броят на сделките е намалял около три пъти. „Изчерпа се тенденцията за спад и сме свидетели на първите наченки на възстановяване. Прогнозата за 2014 година е, че трендът на възстановяване ще продължи“, категорични са и той, и колегата му Страхил Йорданов.

Те признават, че процесите през настоящата година и очакванията за следващата са в контраст с несигурната икономическа и политическа среда. „Пазарът на недвижими имоти напук на всичко и като парадокс на ситуацията в България е в противоположната посока – изключително динамичен в сектора на жилищата. Той се развива мощно в София и Варна, Бургас, Стара Загора и частично Шумен през последните три до шест месеца“, каза Страхил Йорданов.

Поради намаляването на цените през последните години, ако при пика на имотния пазар са се търсили двустайни жилища, то сега на мода са домовете с две спални, отчитат специалистите.

Ситуацията при жилищните имоти от по-високия сегмент е стабилна с очертаващ се недостиг, тоест предлагането се поизчерпва, каза експертът Иглика Йорданова. Затова очакванията са за отчетлив дефицит на качествен продукт при тези имоти, където в момента търсенето изпреварва предлагането. Брокерите виждат дефицит при имотите с площ между 120 и 300 кв. м основно в столицата, като гладът за такива имоти в централната част и престижни райони се е засилило, както и търнето на къщи и терени с цел строителството им.

Цените се стабилизират

Брокерите отчитат, че цените на имотите в жилищния сектор се стабилизират през настоящата година, като промените спрямо 2012 година са в рамките на процент-два нагоре и надолу, тоест в рамките на статистическата грешка. SpoПо думите им обаче това е напредък спрямо предишните години, когато спадовете на цените бяха от порядъка на 10 до 20% през 2009 г. Тенденцията от тогава насам е за по-бавни темпове в понижаването на цените и през 2013 година вече може да се каже, че спадът е спрял, а в някои райони и градове има леко покачване.

Новопостроените жилища са по-скъпи от старите и поради това търсенето и на двата типа е едно и също, защото е регулирано от невидимата ръка на пазара, обясняват брокерите. Цената отразява качеството на имота, напомнят те. Затова хората търсят и стари, и панелни жилища – поради по-ниската цена.

У нас наемите следват тренда при сделките за продажба на имот

Наемният пазар е активен, казват от агенциите за недвижими имоти. Те правят уговорката, че българинът все още иска да купува жилище и всеки наемател мечтае за свои дом след години. Поради тази причина у нас по думите им се е появила професионална класа на наемодателите, но няма такава сред наемателите. В България се наблюдава и друга интересна тенденция на наемния пазар. Традиционно когато има намаляване на броя на продажбите, има увеличение на сделките с наеми. При кризата след 2008 година и броят на сделките за продажби на имоти е намалял, но е отчетен спад и при тези за наемане. Понастоящем и сделките с цел продажба на имот се увеличават, а такава е тенденцията и при сделките за наемане на жилище.

Засилен интерес към неземеделската земя

Вече има доста сериозен интерес по отношение на покупката на къщи и парцели, което не се е случвало през последните години, казват агентите на недвижими имоти. Между 78 000 и 85 000 сделки се правят годишно на територията на страната с неземеделска земя. Тази година ще има ръст и то немалък, категорични са брокерите. С натрупване към края на третото тримесечие отчетеното увеличение е 9 на сто. По отношение на пазара на земеделска земя се наблюдава засилен интерес през последните осем години и ако през 2004 година делът им в сделките с недвижими имоти е бил 25 на сто, то те вече са 68 процента. „Земеделската земя изживява тотален пик. След тоталния пик знаем какво се случва – най-вероятно няма да е така“, коментират експертите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *